Прослава мале матуре буни и ученике и наставнике

24.02.2020. 11:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ученици завршеног разреда основних школа у РС малу матуру ће ове године први пут прославити у просторијама школе или установама културе и спорта, али многи родитељи и ђаци још нису с тим довољно упознати.

До неспоразума у вези с прославом матурске вечери дошло је у ОШ "Свети Сава" у Бањалуци, када су ученици организовали протесте тврдећи да су на неки начин кажњени јер малу матуру морају славити у просторијама своје школе.

Мирослав Попржен, директор ОШ "Свети Сава", рекао је да разредне старјешине нису објасниле ученицима да се матура одсад према Закону о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању РС не смије славити у угоститељским објектима.

-Неспоразум је настао јер дјеци није добро презентовано да сада немају алтернативу већ да је по одлуци надлежног министарства прослава мале матуре могућа само у просторијама школе или, ако за то нема услова, у објектима културе и спорта- рекао је Попржен.

Додао је да су дјеца протест организовала мислећи да су кажњена јер ће малу матуру прославити унутар школе.

-Након разговора с њима схватили су да је то ново правило које сви морамо поштовати те да нису кажњени- објаснио је Попржен.

Истакао је да је ово велика школа те да имају сасвим довољно мјеста да организују прославу матуре.

Милкица Никић, директорица ОШ "Јован Цвијић" у Бањалуци, казала је да је крајем септембра прошле године одржан састанак са Савјетом родитеља, на којем им је објашњена одлука надлежног министарства.

-Представили смо родитељима нову одлуку, било је мало негодовања, највише су дјеца негодовала због матурске вечери у школи- рекла је Никићева.

Додала је да ће и наставно особље као и родитељи из Савјета родитеља бити укључени у организацију мале матуре.

-Матура ће бити прослављена у школској сали, а наставници и родитељи ће дежурати у дворишту и просторијама школе због безбједности- казала је Никићева.

Истакла је да још нису договорили све детаље у вези с прославом, али да ће у улози ДЈ-а највјероватније бити ученици.

Дарко Јегдић, директор ОШ "Јован Јовановић Змај"  у Требињу, навео је да је Савјет родитеља у овој школи упознат с одредбама овог закона те да ће у наредном периоду бити одржан састанак с разредним старјешинама.

-Ми немамо услова у школи за прославу мале матуре, тако да ћемо славље највјероватније организовати у простору Дома младих- рекао је Јегдић.

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да је Законом о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, усвојеном прошле године, прописано да се прослава матурске вечери за ученике завршног разреда организује у просторијама школе, а ако не постоје услови прослава се може организовати у установама културе или спорта.

-Забрањено је уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малољетницима. У организовању прославе матурске вечери морају бити укључени представници савјета родитеља и савјета ученика- казали су у овом министарству.

Додају да се организујући прославу у школи омогућује већа безбједност ученика, а и нема лаке доступности алкохола и дуванских производа малољетницима.

-Свака школа самостално утврђује датум и вријеме прославе матурске вечери- закључили су у надлежном министарству.

Коментари 0
Повезане вијести
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Средњошколци штрајкују јер не ради гријање Средњошколци штрајкују јер не ради гријање
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 2m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    3h 26m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 10m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 20m
    0
  • У недјељу гусларско вече у Палама
    23h 47m
    2