Proslava male mature buni i učenike i nastavnike

24.02.2020. 11:52
0
IZVOR: nezavisne.com

Učenici završenog razreda osnovnih škola u RS malu maturu će ove godine prvi put proslaviti u prostorijama škole ili ustanovama kulture i sporta, ali mnogi roditelji i đaci još nisu s tim dovoljno upoznati.

Do nesporazuma u vezi s proslavom maturske večeri došlo je u OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci, kada su učenici organizovali proteste tvrdeći da su na neki način kažnjeni jer malu maturu moraju slaviti u prostorijama svoje škole.

Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava", rekao je da razredne starješine nisu objasnile učenicima da se matura odsad prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS ne smije slaviti u ugostiteljskim objektima.

-Nesporazum je nastao jer djeci nije dobro prezentovano da sada nemaju alternativu već da je po odluci nadležnog ministarstva proslava male mature moguća samo u prostorijama škole ili, ako za to nema uslova, u objektima kulture i sporta- rekao je Popržen.

Dodao je da su djeca protest organizovala misleći da su kažnjena jer će malu maturu proslaviti unutar škole.

-Nakon razgovora s njima shvatili su da je to novo pravilo koje svi moramo poštovati te da nisu kažnjeni- objasnio je Popržen.

Istakao je da je ovo velika škola te da imaju sasvim dovoljno mjesta da organizuju proslavu mature.

Milkica Nikić, direktorica OŠ "Jovan Cvijić" u Banjaluci, kazala je da je krajem septembra prošle godine održan sastanak sa Savjetom roditelja, na kojem im je objašnjena odluka nadležnog ministarstva.

-Predstavili smo roditeljima novu odluku, bilo je malo negodovanja, najviše su djeca negodovala zbog maturske večeri u školi- rekla je Nikićeva.

Dodala je da će i nastavno osoblje kao i roditelji iz Savjeta roditelja biti uključeni u organizaciju male mature.

-Matura će biti proslavljena u školskoj sali, a nastavnici i roditelji će dežurati u dvorištu i prostorijama škole zbog bezbjednosti- kazala je Nikićeva.

Istakla je da još nisu dogovorili sve detalje u vezi s proslavom, ali da će u ulozi DJ-a najvjerovatnije biti učenici.

Darko Jegdić, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"  u Trebinju, naveo je da je Savjet roditelja u ovoj školi upoznat s odredbama ovog zakona te da će u narednom periodu biti održan sastanak s razrednim starješinama.

-Mi nemamo uslova u školi za proslavu male mature, tako da ćemo slavlje najvjerovatnije organizovati u prostoru Doma mladih- rekao je Jegdić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, usvojenom prošle godine, propisano da se proslava maturske večeri za učenike završnog razreda organizuje u prostorijama škole, a ako ne postoje uslovi proslava se može organizovati u ustanovama kulture ili sporta.

-Zabranjeno je unošenje i služenje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda maloljetnicima. U organizovanju proslave maturske večeri moraju biti uključeni predstavnici savjeta roditelja i savjeta učenika- kazali su u ovom ministarstvu.

Dodaju da se organizujući proslavu u školi omogućuje veća bezbjednost učenika, a i nema lake dostupnosti alkohola i duvanskih proizvoda maloljetnicima.

-Svaka škola samostalno utvrđuje datum i vrijeme proslave maturske večeri- zaključili su u nadležnom ministarstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i srpskog jezika Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i s...
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 5m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 12m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 54m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 4m
    0