Просвјетари у Републици Српској још нису добили плату

27.06.2023. 15:00
0
ИЗВОР: capital.ba

Просвјетни радници у Републици Српској још нису добили плате за прошли мјесец иако су годинама уназад оне исплаћиване најкасније до 23. у мјесецу.

Ово кашњење долази након што се премијер Републике Српске Радован Вишковић прошле седмице похвалио да је Влада прије рока измирила обавезе према Бечкој берзи по основу емитованих обвезница и да је буџет стабилан.

Међутим, новца, и поред премијерових увјеравања у супротно и нових милионских задужења у овом мјесецу, очигледно нема довољно, а то су први осјетили радници запослени у области образовања.

- Ово је прво кашњење у посљедњих 15 година. Раније је увијек била најкасније до 23. у мјесецу, али обично буде 21. Међутим, ова плата још није исплаћена - каже за КАПИТАЛ дугогодишњи просвјетни радник из Котор Вароша.

Да плате нису исплаћене потврдиле су и бројне друге његове колеге као и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

- Јутрос сам разговарао са министарком и она је рекла да плате иду редовно. Закон је рекао да се плата за претходни мјесец исплаћује у току овог мјесеца. Дакле, до 30. јуна закон није прекршен. Међутим, претходних мјесеци наше плате су биле 22. или 23. у мјесецу. Годинама раније то је било 26. или 27. Сви смо забринути због отплате дуга и што плате за сада једноставно нема - рекао је Гњатић.

Подсјећамо, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је прошле седмице да је Српска седам дана прије рока испунила своје обавезе по основу „бечких обвезница“ и исплатила 336 милиона КМ.

- Влада РС је испунила своје обавезе седам дана прије рока. У наредном периоду ћемо без икаквог застоја испуњавати све буџетске обавезе. РС је финансијски и економски стабилна и ликвидна - рекао је тада Вишковић.

Међутим, очигледно је да је исплата тог дуга оставила рупу у буџету и да тренутно нема новца за плате запослених у просвјети.

Одговор на питање због чега касне плате, које је КАПИТАЛ упутио Министарству просвјете и културе РС, нису добили.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 55m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 39m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 24m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 23m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 35m
    0