Просвјетари желе часове од 45 минута

05.02.2021. 09:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако из Министарства просвјете и културе Републике Српске поручују да у овом мјесецу неће доћи до продужавања трајања часова у средњим и основним школама у Републици Српској, неколико директора ових образовних установа истичу да је епидемиолошка ситуација полако стабилизована и да је дошло вријеме да се часови продуже на 45 минута.

Иначе, просвјетари са којима смо разговарали истичу да жељно очекују да се што прије дужина часа врати на 45 минута. Како наглашавају, тренутно стање је тешко јер час од 20 минута није довољан да се ученицима темељно пренесе знање и тешко је процијенити губитке у квалитету наставе.

- Ми сада имамо рад по групама и час траје 20 минута. Иако се ми истински трудимо да својим ђацима што више пренесемо знање, то је, руку на срце, премало времена и није исто као кад час траје 45 минута. На крају крајева, то је дупло више времена, што није мало. Апелујемо да се о томе коначно размишља - рекла је наставница из једне бањалучке основне школе.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, рекао је за "Независне" да је јако мали број ученика, али и просвјетних радника који се налазе у изолацији и који су позитивни на вирус корона.

- Тренутном епидемиолошком ситуацијом стварају се услови да се школски час полако врати у нормалан ток, односно на 45 минута - казао је Бајић.

Према његовим ријечима, сваке седмице школе у Републици Српској шаљу извјештај надлежнима о броју дјеце, али и просвјетних радника који се тренутно налазе у изолацији, али и који су позитивни на вирус корона.

- По бројевима које имамо видимо да је ситуација у школама јако добра што се тиче вируса корона, али ипак надлежни су ти који ће одлучити да ли је дошло вријеме за дуже часове - казао је Бајић.

Милорад Надаждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије, за "Независне" каже да су школе, што се тиче заразе, најсигурније мјесто.

- Међутим, што се тиче дужине часа мислим да ми нисмо компетентни да о томе одлучујемо. Институт за јавно здравство је сигурно тај који треба да донесе одлуку - казао је Надаждин. Према његовим ријечима, просвјетни радници и школе ће бити спремни да сваку одлуку спроведу у дјело.

Да је у односу на прво полугодиште епидемиолошка ситуација у школама боља и да је мањи број ученика, али и просвјетних радника који се налазе у изолацији и који су позитивни на вирус корона сматра и Данијела Мрда, предсједница Актива директора Сарајевско-романијске регије.

- Наш лични став нема никакве везе с оним што каже струка и вјерујем у наше епидемиологе - казала је Мрда за "Независне".

Додаје да би просвјетни радници, ђаци, али и сви грађани РС били најсрећнији да могу да се врате у нормалне токове живота.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, истиче да они чекају одлуку Републичког штаба за ванредне ситуације и Института за јавно здравство РС, те да ће поступити по њиховим препорукама.

С друге стране, Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, казао је да би приједлог о дужини трајања часова требало да изнесе надлежно министарство, као и Републички педагошки завод РС.

Из Министарства просвјете и културе РС још не размишљају о враћању наставе у нормалне токове и понављају да су у свим основним и средњим школама обезбијеђени сви хигијенско-епидемиолошки услови, а цјелокупан наставни процес и у фебруару биће организован према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у овој школској години за вријеме трајања пандемије вируса корона.

- Због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона часови у основним и средњим школама неће бити продужавани. Тренутни План организовања рада у школама у потпуности је усклађен с препорукама Министарства здравља и социјалне заштите, те Института за јавно здравство Републике Српске, као и сам начин дјеловања и процедуре у случајевима евентуалне појаве симптома ковида-19 током боравка у школи код ученика или наставника - казали су из ресорног министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
 • Грађани траже помоћ због змија
  17h 24m
  1
 • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
  21h 12m
  4
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  3h 17m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  6h 41m
  0
 • НБА играчу доживотна суспензија
  19h 34m
  0