Протест испред ОХР-а у Сарајеву

24.10.2022. 19:15
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Испред зграде ОХР-а у Сарајеву у 17 часова почео је протест грађана незадовољних одлукама Кристијана Шмита, високог представника међународне заједнице у БиХ, којег Република Српска не признаје.

Протесте је организовала неформална група грађана путем друштвених мрежа која захтјева повлачење недавних одлука Кристијана Шмита везаних за измјена у ФБиХ или у противном смјену Шмита.

- Имамо право и механизам за твоју смјену постоји. Уколико је потребно обратићемо се међународној заједници и тражити од Европског Парламента, Брисела, Стразбура, Берлина твоју смјену. С твојом смјеном одлазе и твоје одлуке, јер ти с таквим одласком ниси отишао с крајем мандата већ смијењен, што значи да ниси био добар па си смијењен и да су твоје одлуке манипулаторске и штетне и да их нећемо прихватити - поручили су на друштвеним мрежама људи који се представљају као организатори и група грађана.

Тренутно простор око зграде ОХР у Сарајеву осигурава полиција. Постављене су заштитне ограде.

Организатори су најавили да ће током протеста тражити и састанак са Кристијаном Шмитом, а како су навели на окупљање нису позвани представници политичких партија.

Протести су на истом мјесту одржани и 25. јула и 7. септембра када су окупљени протестовали против најава Кристијана Шмита да ће наметнути измјене Изборног закона.

Иако то тада није учинио одређене измјене је ипак наметнуо у изборној ноћи 2. октобра, које се тичу именовања и формирања власти у ФБиХ.

- Данас смо овдје због наметања Изборног закона на силу. То се мора тако рећи, јер је на силу. Ово је наметање апартхејда. Ово је стварање трећег ентитета, ово је цементирање етничких подјела и нећемо то дозволити. Данас смо овдје јер су нас натјерали. Ми нећемо ником да се правдамо осим Богу. Ми смо дошли данас овдје да скинемо окове са кампање која покушава грађанима наметнути поданички менталитет. Велики број грађана нам је послао поруке и питао имамо ли организовани превоз. Ми смо рекли да је овај протест најава ако буде требало за историјски протест. Ми нисмо никаква руља као што се то покушава представити. Нас који тражимо грађанску државу за све њене грађане покушавају стјерати у ћошак, а ми то нећемо дозволити - рекао је окупљеним један од говорника.

- Молили су нас да одустанемо од скупа. Да га пријавимо тек за седам дана. Нећемо допустити да се манипулише са нама. Оптуживали су нас да је ово бошњачки скуп, да је скуп који је на стету Бошњака, ами им поручујемо да је ово скуп грађана - истакао је један од говорника на скупу, који тврди да се окупило више хиљада грађана.

- Окупили смо се овдје јер не вјерујемо више међународној заједници и Кристијану Шмиту. На силу је наметнуо закон на само једном дијелу земље у Федерацији БиХ, а не на нивоу цијеле БиХ -  додају на скупу у Сарајеву.

Пише: Ведран Раденовић

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Gg 18.11.2022. 15:47
    Gg
  • Generic placeholder image
    Sloboda 24.10.2022. 22:33
    Sve je ovo u režiji Komšića i Izetbegovića. Oni da nam pričaju o gradjanskoj drzavi, a prvi su poletjeli da je razbiju. Mislim na tadašnju BiH. Prema tome ništa od tzv. Gtadjanske😂😂😂
  • Generic placeholder image
    Krle 24.10.2022. 22:25
    Protestuje tzv. "Bošnjačka elita" vjerni đaci i sljedbenici ideologije rametli im babe, tvorca Islamske deklaracije. Puna im usta građanske države a glavni im je cilj unitarna BejHa, najradije bi Srbe i Hrvate eliminisali iz društvenog i političkog života. Ko ih ne zna , skupo bi ih platio. Velika farsa o tobože nekoj demokratiji i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Ima da im visoki predstavnik OHR-a zaprži čorbu, džaba protestuju i glumataju pred OHR-.
  • Generic placeholder image
    Mirce 24.10.2022. 19:22
    Nepriznati visoki najavii "kazne" Srpskoj i janjicari odma se sakupe da izvrse pritisak i izgurat ce...
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 28m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 33m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 16m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 22m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 50m
    0