Протест против изградње одлагалишта радиоактивног отпада у сливу Уне

27.09.2019. 11:57
0
ИЗВОР: Срна

У Новом Граду почео је данас протест грађана због намјера Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на оближњој Трговској гори.

Протесту на Тргу Младена Ољаче присуствују министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић и предсједник Скупштине тог кантона Аган Бунић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, те начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

На протестни скуп стигли су и начелници општина и грађани из локалних заједница на чијем подручју се простире Парк природе “Уна”, као и из Приједора, те представници невладиних организација из Лукавца и Тузле.

На тргу се окупио велики број грађана међу којима је највише младих и ученика који носе транспаренте “Стоп – Уна нас треба”, “Смрт – пробудите се”, “Желим здраву будућност”, “Не желим болест, желим живот”, “Ваздух, а не рат”.

На скупу су планирана обраћања, а након тога протестна шетња од 12.00 до 12.30 часова.

Током протестне шетње биће обустављен саобраћај на магисталном путу М-4, у дијелу од раскрснице улица Миће Шурлана и Младена Стојановића до раскрснице улица Младена Стојановића и Његошеве, те од Улице Његошеве до граничног прелаза са Хрватском.

Саобраћај ће у току обуставе бити преусмјерен и посебно регулисан.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја – Парка природе “Уна”, чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

Коментари 0
Повезане вијести
Хиљаде Срба протестовало због најаве отварања моста на Ибру Хиљаде Срба протестовало због најаве отварања моста на Ибру
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО) Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0