Протестни скуп бораца Сарајевско-романијске регије сутра у Источном Сарајеву

31.07.2020. 20:17
5
ИЗВОР: Катера

Група бивших бораца Војске Републике Српске најавила је на друштвеним мрежама да ће се сутра, 1. августа 2020. године, окупити на Тргу Србија у изградњи, код нове спортске дворане, у 12:00 часова, гдје ће бити постављен штанд за прикупљање потписа за рјешавање статуса борачких категорија.

Како се наводи на "Фејсбуку", бивши борци, гдје већину чине ратни-војни инвалиди, позвали су све бивше припаднике Војске Републике Српске да се придржавају мјера због пандемије вируса корона и да сви који желе да се борачка питања ријеше у скорије вријеме, дођу и дају свој потпис, те да се не задржавају у групама већим од 50 људи на једном мјесту.

Борци овим мирним протестним скупом желе да затраже рјешавање статуса свих борачких категорија на територији града Источно Сарајево и његових шест општина.

- Имамо своје захтјеве које морамо изборити, наши захтјеви ће бити упућени свим институцијама Републике Српске и Борачкој организацији Републике Српске. Организоваћемо скупљање потписа људи са цијеле Сарајевско-романијске регије за наше захтјеве и одредити крајњи датум када се ти захтјеви морају испунити. Нећемо одустати од својих циљева - поручено је у једном од "Фејсбук" статуса.

Како сазнајемо, бивши борци сутра ће затражити да им се ријеше проблеми попут уписа ратног стажа у Фонд ПИО и плаћање ратног стажа, затим повећање мјесечног борачког додатка и увођење да се на мјесечном нивоу врши исплата свим борцима.

Такође, они желе повећање ратних војних инвалиднина и да те исплате прате висину просјечне плате у Републици Српској, те да се обрати пажња на запошљавање дјеце и чланова породица погинулих бораца и РВИ, као низ других захтјева.

Подршку сутрашњем скупу бораца послали су бивши борци и РВИ из доста градова Српске, а међу њима је и Организација старјешина Војске Републике Српске и пуковник проф. др Милован Милутиновић, који је послао писмо подршке, а које ће сутра прочитати борци.

Повод за окупљање и незадовољство бораца био је састанак представника политичких партија у Републици Српској, који су се прије десетак дана на Палама састали са предсједником Асоцијације стваралаца Републике Српске Момчилом Крајишником, те потписале Споразум рјешавања питања стваралаца Републике Српске, односно изјаву о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.08.2020. 20:33
    Podrska i godisnji dodatak povecati samo njima trebaju pare i negledaju nikoga i ovo malo sto nas ima cekaju da nestanemo.najsretniji bi oni bili .Imam dva clana poginulih iz porodice ne zaposlen bio dugi niz godina posle dejtona.
  • Generic placeholder image
    Vesna Kovač 02.08.2020. 12:59
    Kasno ste se sjetili jer su se obogatili na račun boraca a uzeli im sve što se uzeti može i pokrali .Reći ču tamo gdje bude trebalo jer ovdje nemam kome!Sramota neka se stide pojedinci !Borci umiru!
  • Generic placeholder image
    Анонимно 01.08.2020. 23:48
    A da sačekate da prodaje kolona,a da biće kasno, kasno je i za borce jer većina ih jepomrla i ovo malo ce ih od kolone ili od gladi
  • Generic placeholder image
    Pale 01.08.2020. 14:54
    Svaka čast! Podrška!!!!! Gdje ce se odrzati,jel na Palama kod Peki dvorane
  • Generic placeholder image
    Nikola 01.08.2020. 13:00
    Podrška!!
Повезане вијести
Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
До краја године повећање основице за инвалиднине До краја године повећање основице за инвалиднине
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 1m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 30m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 44m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 48m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 56m
    0