Прва идентификација несталог Србина након 10 година

21.04.2022. 20:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Идентификовани су посмртни остаци Милоша Маринковића, несталог 24. септембра 1992. године у сребреничком селу Подравање, што је прва идентификација неког несталог Србина из овог мјеста након десетогодишње паузе, рекао је Срни предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић каже да је на основу ДНК анализе утврђено да дио лобање, који је 2000. године ексхумиран у Подравању, припада несталом Маринковићу док скелет и остатак главе још нису пронађени.

Према Којићевим ријечима, пронађене су три кости једног и по једна кост још двојице несталих сребреничких Срба, чији су скелетни дијелови идентификовани и сахрањени 2012. године, када је сахрањено десет идентификованих српских бораца несталих у селу Залазје на Петровдан 1992. године, а ексхумираних у том селу 2011. године приликом тражења посмртних остатака несталих Бошњака.

Којић каже да се идентификовани посмртни остаци налазе у костурници у Миљевићима у Источном Сарајеву и да предстоји договор породица са Институтом за тражење несталих БиХ око преузимања и сахране тих посмртних остатака.

Он је указао на селективан однос Института према жртвама и идентификацији, истичући да се на ову идентификацију чекало 22, односно десет година од ексхумације, док се ексхумирани посмртни остаци сребреничких Бошњака идентификују за неколико мјесеци.

Након ове идентификације, у Сребреници се потражује још 49 Срба из ове општине несталих у посљедњем рату.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 59m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 4m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 6m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 11m
    0