Прва помоћ пружена на вријеме спашава живот на спортском терену

15.09.2024. 19:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свједоци смо да се свакодневно на спортским теренима дешавају повреде спортиста које некада могу бити критичне, но благовременим пружањем прве помоћи би се умногоме помогло да се олакша њихов опоравак, па чак и спаси живот.

Рекао је ово за "Независне новине" Миљан Клачар, координатор за здравствену дјелатност Црвеног крста Републике Српске, поводом Свјетског дана прве помоћи, који се сваке године обиљежава друге суботе у септембру, а ове године је то 14. септембар.

Иначе, овогодишњи слоган Свјетског дана прве помоћи је "Прва помоћ и спорт", чиме се жели указати на важност познавања правилно и правовремено пружене прве помоћи спортских радника, спортиста и тренера на спортским активностима.

- Овогодишњи слоган је 'Прва помоћ и спорт', и то са акцентом на Љетне олимпијске игре које су се одржале у Француској, гдје су наше колеге из Црвеног крста биле ангажоване као обезбјеђење и водиле рачуна о  здрављу свих учесника ОИ, те су дале свој допринос у реализацији такмичења и биле стуб здравственог система и безбједности, бар са здравственог аспекта, посјетилаца Љетних олимпијских игара - рекао је Клачар.

Према његовим ријечима, имали смо случајеве да су, нажалост, на спортским теренима спортисти преминули, а што би се можда могло и спријечити уколико би се на вријеме пружила прва помоћ.

Слика

Фото: Уступљена фотографија/Источна Илиџа 

Црвени крст је у суботу организовао показне вјежбе из прве помоћи у већим градовима и општинама гдје се одржавају одређене спортске манифестације, а у недостатку спортских догађаја, оне ће се одржати на прометним улицама и трговима.

Наиме, Црвени крст Републике Српске посредством 64 општинске и градске организације поводом овог датума планира реализацију различитих информативно-едукативних и промотивних активности, с циљем подизања свијести о важности познавања и правилног пружања прве помоћи.

Такође, а у сарадњи са полицијским станицама, те локалним заједницама, одржаће се, како је истакао Клачар, и традиционална активност провјеравања сетова прве помоћи у аутомобилима, њихов рок употребе те да ли возачи имају у њима све што је неопходно.

Коментари 0
Повезане вијести
Роналдо је најплаћенији спортиста, гдје су на листи Јокић и Ђоковић Роналдо је најплаћенији спортиста, гдје су на листи Јокић и Ђоковић
Како су наши спортисти легендарним изјавама пробили блокаду у западним медијима (ФОТО/ВИДЕО) Како су наши спортисти легендарним изјавама пробили блокаду у западним медијима (ФОТО/ВИДЕО)
Спортска 2024. у знаку ОИ и ЕП у фудбалу: Новак, Пикси и кошаркаши на потезу Спортска 2024. у знаку ОИ и ЕП у фудбалу: Новак, Пикси и кошаркаши на потезу
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 59m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 50m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 37m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 3m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 45m
    0