Прва сигурна кућа за LGBTIQ+ особе у БиХ нуди физичку и психичку сигурност

20.06.2024. 15:26
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је крајем априла Фондација "Крила наде" у Сарајеву отворила први центар, сигурну кућу, у Босни и Херцеговини који пружа резиденцијалну подршку LGBTIQ+ заједници, за сада у њој нема штићеника.

Потврдио је то у разговору за "Независне новине" Синиша Сајевић, психотерапеут и извршни директор Фондације "Крила наде" из Сарајева, и додао да је сигурна кућа отворена уз подршку Европске уније и Савјета Европе кроз пројекат "Ка једнакој, инклузивној и толерантној Босни и Херцеговини".

- Идеја за отварање сигурне куће постојала је већ неко вријеме и ми смо мукотрпним радом од септембра прошле године успјели у априлу ове године да отворимо сигурну кућу. Пошто је недавно отворена, још радимо на промоцији и желимо да вијест о сигурној кући дође до оних којима је то потребно. Тренутно немамо кориснике, а до сада смо имали двије интервенције, два позива, и очекујемо штићенике у наредном периоду - казао је Сајевић и додао да је ово мјесто које пружа заштиту и безбједно окружење особама које су у потенцијално опасним ситуацијама.

- Мислимо да ова сигурна кућа треба да представља не само резиденцијални дио, не само физичко уточиште за особе којима је то потребно, већ да буде платформа гдје ћемо пружити и психосоцијалну подршку и сваки вид подршке који је у нашој могућности да помогнемо особама које проживљавају насиље - прича Сајевић.

Истиче да сигурна кућа има више значајних сегмената, а први је физичка сигурност за особе које се суочавају са дискриминацијом, узнемиравањем, па чак и насиљем због своје сексуалне оријентације или родног идентитета.

- Сигурна кућа пружа физичко уточиште од потенцијално опасних ситуација попут избацивања из куће у којој су живјели са родитељима. Ту је и емоционална помоћ, односно психосоцијална подршка гдје особе добијају бесплатну психотерапију, а са друге стране, ту је и прихватање и афирмација за припаднике ове заједнице. Желимо да се осјећају сигурно у окружењу у коме бораве - каже он.

Сматра да чињеница да још нема штићеника у сигурној кући за ЛГБТИQ+ особе не говори у прилог томе да нема дискриминације и насиља према овој заједници.

- Ми морамо да радимо на генералном разбијању предрасуда, па и код особа које су припадници LGBTIQ+ заједнице, да је сигурна кућа, заиста сигурна. На нама је да урадимо све да осигурамо тај један простор у којем ће моћи да раде на траумама које су преживјели. Примјера дискриминације и насиља, нажалост, има и чини ми се да их има све више. Ми смо кроз дуги низ рада са заједницом кроз Сарајевски отворени центар имали ситуација у којима су младе особе, рецимо, истјеране из куће од стране њихових родитеља због неприхватања припадности LGBTIQ+ заједници до различитих облика физичког, економског и психичког насиља - рекао је Сајевић.

Према његовим ријечима, потребно је и одређено вријеме да информација о постојању сигурне куће дође до оних којима је то потребно.

- Одговорност је на нама, а, наравно, и цијелом спектру организација са којима радимо да се вијест прошири. Прошле седмице имали смо и састанак са представницима Центра за социјални рад у Сарајеву, а у плану су и састанци са надлежним министарствима. Надамо се да ћемо након састанка са министарствима имати и ту један вид подршке и сурадње и да ћемо моћи помоћи људима који се јаве преко Центра за социјални рад, или полиције, или других органа који су у тој надлежности - каже он.

Додао је да жели да охрабри све особе које доживљавају насиље јер су припадници LGBTIQ+ заједнице да се јаве и затраже помоћ.

- Ако немају потребу резиденцијалне подршке, могу нам се свеједно јавити за вид психосоцијалне подршке или неки други вид подршке ако смо у могућности да га пружимо - казао је Сајевић.

Истиче да им се припадници LGBTIQ+ заједнице или особе које знају чланове ове заједнице којима је помоћ потребна могу јавити на број телефона 062/772-591.

- Од тог тренутка кад се особа јави, преузима је тим који ради у Фондацији 'Крила наде', од социјалног радника, психотерапеута до особа које раде у сигурној кући, тако да је заиста довољно да се особа јави или, ако зна некога, да га упути на овај број или веб-страницу наше фондације" - казао је Сајевић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    grkzorba 20.06.2024. 17:28
    dje se nalazi jebem li joj vrata?
Повезане вијести
Сутра сунчано и топло Сутра сунчано и топло
Килограм пилећег филеа и до 16 КМ Килограм пилећег филеа и до 16 КМ
Почела изборна кампања у БиХ Почела изборна кампања у БиХ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 6m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 29m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 2m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 59m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 50m
    0