Прва возачка дозвола вриједиће само двије године

22.08.2020. 08:28
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Возачка дозвола Б категорије коју возач први пут добије издаје се с роком важења од само двије године, а тек када је након тога продужи добиће је на 10 година.

Предвиђено је то Преднацртом закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима  (ЗОБС) у БиХ, а буде ли и усвојен, по мишљењу многих, представљаће нови удар на џепове младих, које држава не би требало да дестимулише, већ би их морала по сваку цијену задржати у БиХ.

У пракси то значи да ће возач почетник након двије године морати поново трошити и новац и вријеме. Продужење дозволе кошта нешто више од 60 марака, али то није једини издатак, јер је предвиђена још једна новина, која такође доноси и - трошак.

Наиме, по правилима која су сада на снази, када продужавате возачку дозволу нисте дужни доносити љекарско увјерење осим ако вам је, рецимо, дозвола издата на краћи рок због неповољног здравственог стања.

Буде ли закон усвојен, убудуће ћемо сви на љекарске прегледе приликом сваког продужења дозволе, па чак и млади возачи, почетници, који су дозволу добили на свега двије године (дакле, плаћаће преглед два пута у двије године). И трошак није занемарив.

-Код нас љекарски преглед за полагање за Б категорију кошта 45 КМ- кажу из једне приватне бањалучке здравствене установе.

Новим правилима највише су огорчени они којих се то директно тиче, односно који ће то осјетити на својим новчаницима.

-Кћерка ми за неколико мјесеци постаје пунољетна и полагаће возачки. Огроман је то трошак. И онда, значи, за двије године нови издаци? Поново ће морати плаћати љекарски, поново вадити возачку. Па шта су они умислили, да је ово Њемачка? Знају ли они како живи народ овдје, да нам је свака марка битна? Немам ја плату као ти што такве одлуке доносе- огорчено каже једна Бањалучанка.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, пита зашто је у плану да се возачима почетницима прва дозвола издаје на двије године.

-Мислим да су коментари из РС ишли у том правцу да нема логике да прва дозвола има рок важења од само двије године. Код продужења имате додатни трошак- каже Радовић за "Независне новине".

Не може се начудити новим предвиђеним правилима Приједорчанин Бранислав Радаковић, који је радни вијек провео као инструктор вожње и овлаштени испитивач.

-Па, то нема нигдје! Возачи почетници на возилу имају слово 'П' и то је сасвим довољно. Директива ЕУ дозвољава да се возачка дозвола Б категорије први пут изда на период од 15 година- прича Радаковић за "Независне новине".

Сматра да је у питању безразложно завлачење руку у џепове возача. Профитираће, по његовим ријечима, установе које издају љекарска увјерења, али и држава, која наплаћује возачке дозволе.

-Па, возачи почетници добијају љекарско увјерење са 18 година, када су најздравији. Глупост је да им се након двије године поново издаје дозвола и да поново плаћају 60 марака за њу. Држава је видјела могућност да заради- сматра Радаковић.

И борци за заштиту потрошаче оцјењују да је у питању нови трошак за грађане.

Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара, сматра да је у реду младог возача провјерити да ли је у двије године правио неке теже преступе, али, како оцјењује, нема смисла да он плаћа поново возачку дозволу.

И Недељка Нешка Илијић, извршни директор Удружење грађана "Оаза" Требиње, истиче да је у питању нови намет.

-Нажалост, све иде на штету потрошача и на узимање пара од њих- каже она.

С друге стране, из Министарства комуникација и транспорта БиХ кажу да су сачинили Преднацрт закона о измјенама и допунама ЗОБС, те да је формирана Радна група, у коју су укључени представници надлежних органа, а која ће дефинисати приједлог закона о измјенама и допунама закона.

-Иницијатива Министарства јесте да се, у погледу издавања возачке дозволе, изврши усклађивање на начин да се возачка дозвола лицу које први пут стекне право управљања моторним возилом категорије Б издаје с роком важења од двије године, а приликом сваког сљедећег продужења с роком важења од 10 година- признају у овом министарству.

Како додају, приликом продужења возачке дозволе прилаже се налаз овлаштене здравствене установе о психичкој и физичкој способности возача.

-Што се тиче стицања права управљања возилом Б категорије први пут, захтјев је да се изда тзв. пробна возачка у трајању од двије године. Уколико возач у те двије године испуни услове може добити возачку дозволу с трајањем од 10 година. У супротном, треба поново да полаже испит за возача- кажу из Министарства.

Истичу да је сљедећи корак да се унутар Радне групе постигне договор у вези с предложеним измјенама, те да се размотре и други приједлози надлежних органа за унапређење законодавног оквира у области безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а што ће, тврде, довести до смањења штетних посљедица друмског саобраћаја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Realan 22.08.2020. 09:29
    Propalo sve kao stari kauč,zato ko ima bar 2grama mozga treba bježati iz ove prosperitetne države!
    Pa ljudi na zapadu je vozačka 14 dolara a da nepričam o drugim stvarima..
    Svaštaa samo daj para,zavrću narodu uši!
Повезане вијести
У којим случајевима вам одузимају возачку дозволу? У којим случајевима вам одузимају возачку дозволу?
Нова хапшења због криминала око возачких дозвола Нова хапшења због криминала око возачких дозвола
Дрогиран и без положеног возачког јурио "аудијем" 139 на час Дрогиран и без положеног возачког јурио "аудијем" 139 на час
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 42m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 15m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 52m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 21m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 19m
    0