Прве дугорочне прогнозе: Какво нас вријеме очекује ову зиму

06.09.2023. 19:21
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Страница "Severa Waether" објавила је метеоролошка предвиђања за зиму 2023/2024.

Како откривају, Ел Нињо ће имати велики утицај на вријеме, а доносе и прве прогнозе падавина ове зиме.

Хладна фаза назива се Ла Ниња, а топла фаза Ел Нињо. Тренутно смо у фази јачања Ел Ниња који ће бити на врхунцу током зимске сезоне, а слабљење Ел Ниња очекује се током прољетне сезоне.

Шта то тачно значи за зимске услове и сњежне падавине? Премда Ел Нињо пуно више утицаја има на Сјеверну Америку, његови утицаји барем индиректно долазе и до Европе.

За Европу се прогнозирају слабе сњежне падавине. Већи дио континента, према садашњим сликама, требао би имати мање сњежних падавина него што је уобичајено, осим на подручју Алпа и у дијеловима Скандинавије.

Прогноза за новембар показује углавном исподпросјечну количину снијега широм Европе. Јачи утицај фронте може се очекивати у Алпама и на сјеверном Балкану, али и на вишим надморским висинама сјеверне Европе.

Прогноза снијега за децембар показује знатно повећање падавина у дијеловима средње Европе и накратко у јужној Енглеској.

Слика за јануар је другачија. Очекује се пуно више падавина, и то у већем дијелу континенталне Европе, а гледано детаљније више се очекују на истоку континента, а мање на западу, преноси Н1.

Предвиђа се да ће већи дио континента имати мање сњежних падавина него што је уобичајено, осим у неким средишњим и сјеверним дијеловима.

Коментари 0
Повезане вијести
Генијалан трик да вам се врата на ауту никада не заледе (ВИДЕО) Генијалан трик да вам се врата на ауту никада не заледе (ВИДЕО)
Како да сачувате биљке током зиме Како да сачувате биљке током зиме
Људима је зими потребно више сна Људима је зими потребно више сна
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  20h 15m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  2h 12m
  0
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  23h 43m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  8h 26m
  2
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  3h 42m
  1