Прве тужбе због осиромашеног уранијума крајем августа

06.07.2020. 22:02
0
ИЗВОР: Srna

Адвокат Срђан Алексић најавио је данас да ће прве тужбе обољелих од карцинома, са представљањем медицинских доказа да је узрочник болести осиромашени уранијум бачен на Србију у НАТО бомбардовању, бити предате националним судовима крајем августа или почетком септембра.

Он је истакао да за сада има око 2.000 предмета углавном људи из околине Врања и са Косова и Метохије гдје је НАТО и бацио највише муниције са осиромашеним уранијумом.

Алексић је за Спутњик навео да, уколико буде било индивидуалних пресуда, оне могу бити и подлога за међудржавне тужбе.

Он је напоменуо да ће му у овом процесу помагати италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је у правосудним институцијама у Италији остварио више од 170 пресуда у корист обољелих италијанских војника који су боравили и у мисији на Косову и Метохији.

Алексић је истакао да ће бити добијена помоћ и од италијанских институција које је користио и адвоката Тартаља.

- Адвокат Тартаља је успио да докаже анализом и да квантитативно верификује присуство тешких метала код обољелих, као и у средини одакле потичу обољели - навео је Алексић.

Према његовим ријечима, у томе су Тартаљи помогли вјештачење Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и Универзитета у Торину, и то је предочено у тужбама.

- Наш Закон о парничном поступку дозвољава вјештачење из иностранства. Српски судови прихватају налазе из иностранства, па тако и из Италије. Ангажоваћемо, дакле и италијанске онкологе који су вјештачили и у случајевима италијанских војника - објаснио је Алексић.

Упоредо са овим процесом, Алексић ће затражити и да се подручја загађена осиромашеним уранијумом очисте.

- У међувремену смо Комисији за заштиту људских права и околину УН поднијели око 1.000 представки грађана с нашег подручја који сматрају да је њихова болест посљедица НАТО бомбардовања - рекао је Алексић.

Он је објаснио да је затражено од УН да пошаљу своја два независна истраживача, једног за заштиту животне средине, а другог за заштиту људских права.

- Сматрамо да су и УН дужне и обавезне да дођу и да испитају посљедице осиромашеног уранијума јер људи са тог подручја и послије 20 година и даље оболијевају и умиру, а територија је загађена и мислим да су они који су учествовали у бомбардовању, дужни да то подручје очисте - закључио је Алексић.

Коментари 0
Повезане вијести
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске
НАТО убијао цивиле и користио радиоактивну муницију НАТО убијао цивиле и користио радиоактивну муницију
Најчитаније
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    18h 18m
    0
  • Домаћи посни брускети
    18h 51m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    14h 9m
    4
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    16h 17m
    0
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    12h 30m
    1