Први бизнис форум о инвестицијама и развоју Источне Илиџе окупио велики број инвеститора (ФОТО)

27.12.2022. 18:39
1
ИЗВОР: katera.news

Први новогодишњи бизнис форум „Источна Илиџа 2022“ окупио је преко 100 привредних субјеката са подручја ове локалне заједнице.

Форум организује Општина Источна Илиџа, а његов циљ је окупљање релевантних стручњака из области економије и предузетника који ће, у оквиру три панел-дискусије, разговарати о инвестицијама у Источној Илиџи.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, и један од панелиста, подсјетио је да ће тема Првог панела бити „Инвестициони циклус Источне Илиџе у периоду 2016 – 2022“, као и основне контуре инвестиционог циклуса за наредни период, посебно за пословне зоне Радуловац и Грлица.

На форуму ће, додаје Божовић, бити презентовани и регулациони планови који се односе на измјене урбанистичког плана општине Источна Илиџа, на потезу нове Добриње.

Тема Другог панела биће „Изазови и бенефити изградње обновљивих извора енергије са посебним освртом на соларну енергију и њихов утицај на привреду Источне Илиџе“.

Како Божовић истиче, у оквиру ове дискусије панелисти ће говорити о томе како и на који начин треба, у савременом времену, одговорити привредним изазовима и сачувати обновљиве изворе енергије.

- На Трећем панелу, који говори о примјерима добре праксе, четири привредна субјекта са подручја општине Источна Илиџа говориће о примјерима добре праксе - рекао је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Предраг Крстовић

Према његовим ријечима, они ће говорити о томе како су развијали своје бизнисе, и како успјешно савладавају све изазове који су актуелни у БиХ, али и свијету.

Божовић је најавио да ће у марту 2023. године бити одржан наставак форума који ће окупити представнике грађавинских и занатских фирми.

- Општина Источна Илиџа је прва локална заједница у Сарајевско-романијској регији и Републици Српској која организује овакав форум и која покушава да своје капацитете и предности, као што су близина сарајевском аеродрому и великом тржишту, као и бенефите које даје привредним субјектим искористи како би становницима и привредницима омогућила радна мјеста и удовољила потребама привреде у цјелини - рекао је Божовић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и панелиста у другој панел-дискусији Божидар Поповић изјавио је да ће присутним говорити о позитивним и негативним искуствима обновљивих извора енергије.

- Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву је први у региону инсталирао соларну електрану на зграду јавне институције, тако да можемо да говоримо о препрекама и изазовима са којима смо се сусретали, као и о томе који су бенефити таквих извора енергије – рекао је он.

Јадранка Куљанин, генерални директор ЛРЦ инжињеринга и члан управе ЛРЦ групације, рекла је да ће говорити у оквиру прве панел-дискусије, те да ће представити податке о раду општине Источна Илиџа.

- ЛРЦ се бави прикупљањем и обрадом података званичних државних институција, стога могу истаћи да су видљиви знатни помаци у развоју општине Источна Илиџа – рекла је она, истичући да треба промовисати позитивне приче.

Према њеним ријечима, један од података је да је, у односу на прошлу годину, 11 компанија више предало завршне финансијске извјештаје.

- Општина Источна Илиџа биљежи раст и један од разлога за то је, засигурно, то што је ова локална заједница препозната као повољно привредно окружење и мјесто за инвестициона улагања – закључила је она.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pero 27.12.2022. 21:52
    Svaka čast, tako se to radi.
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0