Prvi biznis forum o investicijama i razvoju Istočne Ilidže okupio veliki broj investitora (FOTO)

27.12.2022. 18:39
1
IZVOR: katera.news

Prvi novogodišnji biznis forum „Istočna Ilidža 2022“ okupio je preko 100 privrednih subjekata sa područja ove lokalne zajednice.

Forum organizuje Opština Istočna Ilidža, a njegov cilj je okupljanje relevantnih stručnjaka iz oblasti ekonomije i preduzetnika koji će, u okviru tri panel-diskusije, razgovarati o investicijama u Istočnoj Ilidži.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, i jedan od panelista, podsjetio je da će tema Prvog panela biti „Investicioni ciklus Istočne Ilidže u periodu 2016 – 2022“, kao i osnovne konture investicionog ciklusa za naredni period, posebno za poslovne zone Radulovac i Grlica.

Na forumu će, dodaje Božović, biti prezentovani i regulacioni planovi koji se odnose na izmjene urbanističkog plana opštine Istočna Ilidža, na potezu nove Dobrinje.

Tema Drugog panela biće „Izazovi i benefiti izgradnje obnovljivih izvora energije sa posebnim osvrtom na solarnu energiju i njihov uticaj na privredu Istočne Ilidže“.

Kako Božović ističe, u okviru ove diskusije panelisti će govoriti o tome kako i na koji način treba, u savremenom vremenu, odgovoriti privrednim izazovima i sačuvati obnovljive izvore energije.

- Na Trećem panelu, koji govori o primjerima dobre prakse, četiri privredna subjekta sa područja opštine Istočna Ilidža govoriće o primjerima dobre prakse - rekao je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Predrag Krstović

Prema njegovim riječima, oni će govoriti o tome kako su razvijali svoje biznise, i kako uspješno savladavaju sve izazove koji su aktuelni u BiH, ali i svijetu.

Božović je najavio da će u martu 2023. godine biti održan nastavak foruma koji će okupiti predstavnike građavinskih i zanatskih firmi.

- Opština Istočna Ilidža je prva lokalna zajednica u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Republici Srpskoj koja organizuje ovakav forum i koja pokušava da svoje kapacitete i prednosti, kao što su blizina sarajevskom aerodromu i velikom tržištu, kao i benefite koje daje privrednim subjektim iskoristi kako bi stanovnicima i privrednicima omogućila radna mjesta i udovoljila potrebama privrede u cjelini - rekao je Božović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i panelista u drugoj panel-diskusiji Božidar Popović izjavio je da će prisutnim govoriti o pozitivnim i negativnim iskustvima obnovljivih izvora energije.

- Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je prvi u regionu instalirao solarnu elektranu na zgradu javne institucije, tako da možemo da govorimo o preprekama i izazovima sa kojima smo se susretali, kao i o tome koji su benefiti takvih izvora energije – rekao je on.

Jadranka Kuljanin, generalni direktor LRC inžinjeringa i član uprave LRC grupacije, rekla je da će govoriti u okviru prve panel-diskusije, te da će predstaviti podatke o radu opštine Istočna Ilidža.

- LRC se bavi prikupljanjem i obradom podataka zvaničnih državnih institucija, stoga mogu istaći da su vidljivi znatni pomaci u razvoju opštine Istočna Ilidža – rekla je ona, ističući da treba promovisati pozitivne priče.

Prema njenim riječima, jedan od podataka je da je, u odnosu na prošlu godinu, 11 kompanija više predalo završne finansijske izvještaje.

- Opština Istočna Ilidža bilježi rast i jedan od razloga za to je, zasigurno, to što je ova lokalna zajednica prepoznata kao povoljno privredno okruženje i mjesto za investiciona ulaganja – zaključila je ona.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pero 27.12.2022. 21:52
    Svaka čast, tako se to radi.
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO) Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 51m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 42m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 29m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 55m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 37m
    0