Први пут након 23 године служена литургија у Приштини (ВИДЕО)

10.06.2021. 15:08
0
ИЗВОР: eparhija-prizren.com
Први пут послије 1998. године у храму Христа Спаса у центру Приштине служена је литургија, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и десетак вјерника, који су се сабрали у овом светом храму.
 
Епископ рашко-призренски служио је литургију поводом празника Вазнесења Господњег - Спасовдана у недовршеном храму у центру Приштине, који је грађен деведесетих година као главни градски храм.
 
Слика
Фото: eparhija-prizren.com

Након окончања сукоба 1999. године црква је минирана, али није било већих оштећења, након чега су британске снаге КФОР-а преузеле обезбјеђење објекта.
 
Са повлачењем кфора у косовској јавности, међу политичарима, невладиним организацијама и на Универзитету круже идеје да се храму промијени намјена и да не буде у власништву СПЦ, уз најчешћи изговор да је ријеч о цркви из доба Милошевићевог режима.
 
Након службе и резања славског колача владика Теодосије је рекао да је повод за данашње окупљање у Приштини молитва и да је то оно најбоље што можемо да принесемо Богу.
 
- Оно што смо најбоље имали од срца, принјели смо Богу и Господ то прима у свој небески зртвеник - нашу жртву принету њему. Данашњи празник јесте радост хришћана - рекао је владика Теодосије.
 
Он је истакао да хришћани не треба да буду у безнађу када су у опасности јер Бог даје снагу, те навео да је данас много литургија које се служе у храмовима посвећеним вазнесењу, у Москви, Београду, Високим Дечанима, Призрену.
 
- По први пут ми данас прослављамо славу у овом величанственом али недовршеном храму који су наши претходници нама оставили у задатак да ми овдје служимо, да се Богу молимо и да га довршимо - рекао је епископ, преноси се на сајту Епархије рашко-призренске.
 
Слика

Фото: eparhija-prizren.com

 

Он је истакао да је храм у Приштини подстицај да се још више молимо да се храм доврши и да попут храма Св. Саве у Београду, буде украс града.

- Овај храм у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује и сабира овдје у миру, љубави и слози. Да овдје, са овог мјеста, шаљемо поруку љубави и мира према свима, без обзира ко су ти људи и какве намјере имали. Служењем данас у овом храму ми свједочимо ко смо, ко смо били и шта треба да будемо у будућности. Свједочимо да се никада нећемо одрећи наших светиња и да оне нама припадају и да су залог нашег вјечног живота. Иако сабрани данас у малом броју, ми смо сјеме за неке будуће хришћане и нека боља времена када ће овај храм бити завршен и испуњен вјерницима - казао је владика Теодосије.
 
Свету литургију владика је служио са приштинским свештеником Станишом Арсићем и епархијским секретаром Сашом Митровићем.
 
Славски колач припремила је Ђурђа Дрмончић која живи у непосредној близини храма Христа Спаса у центру Приштине.
 

Видео: Милош Перић/Јутјуб

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 26m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 24m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 50m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 5m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 44m
    0