Први пут након 23 године служена литургија у Приштини (ВИДЕО)

10.06.2021. 15:08
0
ИЗВОР: eparhija-prizren.com
Први пут послије 1998. године у храму Христа Спаса у центру Приштине служена је литургија, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и десетак вјерника, који су се сабрали у овом светом храму.
 
Епископ рашко-призренски служио је литургију поводом празника Вазнесења Господњег - Спасовдана у недовршеном храму у центру Приштине, који је грађен деведесетих година као главни градски храм.
 
Слика
Фото: eparhija-prizren.com

Након окончања сукоба 1999. године црква је минирана, али није било већих оштећења, након чега су британске снаге КФОР-а преузеле обезбјеђење објекта.
 
Са повлачењем кфора у косовској јавности, међу политичарима, невладиним организацијама и на Универзитету круже идеје да се храму промијени намјена и да не буде у власништву СПЦ, уз најчешћи изговор да је ријеч о цркви из доба Милошевићевог режима.
 
Након службе и резања славског колача владика Теодосије је рекао да је повод за данашње окупљање у Приштини молитва и да је то оно најбоље што можемо да принесемо Богу.
 
- Оно што смо најбоље имали од срца, принјели смо Богу и Господ то прима у свој небески зртвеник - нашу жртву принету њему. Данашњи празник јесте радост хришћана - рекао је владика Теодосије.
 
Он је истакао да хришћани не треба да буду у безнађу када су у опасности јер Бог даје снагу, те навео да је данас много литургија које се служе у храмовима посвећеним вазнесењу, у Москви, Београду, Високим Дечанима, Призрену.
 
- По први пут ми данас прослављамо славу у овом величанственом али недовршеном храму који су наши претходници нама оставили у задатак да ми овдје служимо, да се Богу молимо и да га довршимо - рекао је епископ, преноси се на сајту Епархије рашко-призренске.
 
Слика

Фото: eparhija-prizren.com

 

Он је истакао да је храм у Приштини подстицај да се још више молимо да се храм доврши и да попут храма Св. Саве у Београду, буде украс града.

- Овај храм у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује и сабира овдје у миру, љубави и слози. Да овдје, са овог мјеста, шаљемо поруку љубави и мира према свима, без обзира ко су ти људи и какве намјере имали. Служењем данас у овом храму ми свједочимо ко смо, ко смо били и шта треба да будемо у будућности. Свједочимо да се никада нећемо одрећи наших светиња и да оне нама припадају и да су залог нашег вјечног живота. Иако сабрани данас у малом броју, ми смо сјеме за неке будуће хришћане и нека боља времена када ће овај храм бити завршен и испуњен вјерницима - казао је владика Теодосије.
 
Свету литургију владика је служио са приштинским свештеником Станишом Арсићем и епархијским секретаром Сашом Митровићем.
 
Славски колач припремила је Ђурђа Дрмончић која живи у непосредној близини храма Христа Спаса у центру Приштине.
 

Видео: Милош Перић/Јутјуб

Коментари 0
Повезане вијести
Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику
У Подујеву транспарент са ликом терористе који је убио полицајца у Лозници (ФОТО) У Подујеву транспарент са ликом терористе који је убио полицајца у Лозници (ФОТО)
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 17m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 16m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 52m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 13m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 56m
    9