Prvi put nakon 23 godine služena liturgija u Prištini (VIDEO)

10.06.2021. 15:08
0
IZVOR: eparhija-prizren.com
Prvi put poslije 1998. godine u hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je liturgija, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i desetak vjernika, koji su se sabrali u ovom svetom hramu.
 
Episkop raško-prizrenski služio je liturgiju povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana u nedovršenom hramu u centru Prištine, koji je građen devedesetih godina kao glavni gradski hram.
 
Slika
Foto: eparhija-prizren.com

Nakon okončanja sukoba 1999. godine crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja, nakon čega su britanske snage KFOR-a preuzele obezbjeđenje objekta.
 
Sa povlačenjem kfora u kosovskoj javnosti, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promijeni namjena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je riječ o crkvi iz doba Miloševićevog režima.
 
Nakon službe i rezanja slavskog kolača vladika Teodosije je rekao da je povod za današnje okupljanje u Prištini molitva i da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu.
 
- Ono što smo najbolje imali od srca, prinjeli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski zrtvenik - našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost hrišćana - rekao je vladika Teodosije.
 
On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim vaznesenju, u Moskvi, Beogradu, Visokim Dečanima, Prizrenu.
 
- Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovdje služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo - rekao je episkop, prenosi se na sajtu Eparhije raško-prizrenske.
 
Slika

Foto: eparhija-prizren.com

 

On je istakao da je hram u Prištini podsticaj da se još više molimo da se hram dovrši i da poput hrama Sv. Save u Beogradu, bude ukras grada.

- Ovaj hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira ovdje u miru, ljubavi i slozi. Da ovdje, sa ovog mjesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namjere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svjedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svjedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg vječnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo sjeme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vjernicima - kazao je vladika Teodosije.
 
Svetu liturgiju vladika je služio sa prištinskim sveštenikom Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom Sašom Mitrovićem.
 
Slavski kolač pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa u centru Prištine.
 

Video: Miloš Perić/Jutjub

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    8h 47m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    22h 29m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 57m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 49m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 48m
    0