Први пут у Црној Гори: Жене владају Будвом

29.11.2022. 15:10
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Први пут у историји црногорског парламентаризма да у једном парламенту више од половине представника грађана буду жене, догодило се у Будви.

У Скупштини општине Будва представнице љепшег пола чине 17 од 33 одборничка мандата и тиме су званично преузеле на себе одговорност доношења кључних одлука за будућност метрополе туризма.

Деценијама уназад у Црној Гори политика је била доминантно мушка дјелатност, што је сада Будва оповргла.

У будванском парламенту Демократски фронт предњачи - од 18 одборничких мандата чак 12, или двије трећине, чине жене. Важећи Закон о избору одборника и посланика прописује да на изборној листи буде трећина жена, што су формално партије поштовале, али никада до сада, као на минулим локланим изборима жене на појединим листима, попут ДФ-а, нису чиниле окосницу.

Част да води парламент, који ће по свој прилици остати уписан као први по броју жена у Црној Гори, припао је Николи Јовановићу, који у разговору за "Вијести" истиче да у садашњем саставу будванског парламента већину одборника чине припаднице љепшег пола.

- У сазиву који је конституисан 18. новембра, од укупно 33 одборничка мјеста, њих 17 заузимају жене, односно више од половине. Вјерујем да је то потврда да у Будви постоји политичка и свака друга воља да се афирмишу права жена и оснажи њихова политичка и друштвена улога. Као што видимо, у овом случају, можемо да кажемо да је данашњи парламент већински женски што ће по мом увјерењу дати већи квалитет у раду и додатно унаприједити наш рад - нагласио је Јовановић.

Како наводи, њему је лично "посебна привилегија што ће предсједавати скупштинским сазивом гдје ће главну ријеч водити припаднице љепшег пола".

- Поносан сам на чињеницу што смо доказали да смо отишли много корака испред у односу на оно што је законска обавеза којом је прописано да су жене заступљене са квотом од једне припаднице на свака четири мјеста на изборним листама. Сада имамо ситуацију у Будви да је на сваком другом одборничком мјесту у локалној скупштини жена и мислим да је то до сада незабиљежена ситуација у политичкој пракси Црне Горе - казао је Јовановић.

Према његовим ријечима, то је посљедица чињенице да су на изборној листи "Мило Божовић - Будва на првом мјесту! ДФ" жене биле заступљене у проценту од 54,54 одсто.

- Због већинске подршке грађана коју смо добили, жене су доминантне у локалном парламенту. Што се нашег одборничког клуба тиче, од 18 одборника 12 мандата припада женама, односно 66,66 одсто одборничог клуба Демократског фронта у Будви чине жене. То је по мом мишљењу најбољи доказ демократичности, прогреса и иновативности наше изборне листе и супериорност политике развоја коју смо понудили грађанима - нагласио је Јовановић.

Тако ће у будућем четворогодишњем мандату Демократски фронт представљати одборнице Маријана Божовић, др Мирјана Греговић, Јелена Миковић Радовић, Марија Франета, Сања Вујовић, Милица Бабић, Слађана Недовић, Милица Радонић, Милена Перовић, Кристина Рафаиловић, Бојана Пићан и Анђела Горановић. Коалицију окупљењу око Демократске партије социјалиста засада представљају одборнице ДПС-а Драгана Митровић, Маја Миљанић, као и Милица Петричевић из СД, док од четворо одборника Демократа двије су одборнице, и то Славица Масловар и Драгана Кажанегра Станишић.

Имајући у виду да одборнички клуб СДП-а који броји два одборничка мандата ускоро би требало да представља и једна припадница љепшег пола, то ће број жена у будванском парламенту бити 18. Грађански покрет УРА и Социјалистичка народна партија који имају по једног одборника, заступају мушкарци.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 29.11.2022. 22:27
  Treba sada da se ujedine u jedan klub i sve kao podmazano da ide.
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 4m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 28m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 34m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  18h 57m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 15m
  0