Први регрути у Србији у касарнама наредне године

08.05.2022. 12:37
1
ИЗВОР: srna.rs/novosti.rs

Обавезно служење војног рока у Србији, чије је враћање најавио предсједник Србије Александар Вучић, могла би да почне најраније наредне године, а нови модел неће имати много везе са концептом ЈНА, пишу београдске "Вечерње новости".

Лист наводи да је период од 90 дана минималан за ефикасну обуку и обављање војничких дужности, али да ће коначну одлуку о трајању и свим детаљима будућег војног рока донијети нова Влада и Скупштина Србије, послије шире јавне расправе.

Према сазнањима листа, врх Војске Србије саставио је више модела, који се разликују не само по трајању, него и по потребним ресурсима, финансијама и организационим промјенама у систему одбране.

Скупштинском одлуком из 2011. године, младићи у Србији били су ослобођени одласка у касарне и свих других обавеза које се тичу војне обуке, служења у резервном саставу и слично. Задржано је једино евидентирање пунољених младића у некадашњим војним одсјецима.

Како наводи лист, на основу ове евиденције обављаће се упућивање регрута и односиће се на младиће старости између 18 и 26 година, при чему ће професионални састав остати непромијењен и чинити окосницу оружаних снага Србије.

У Војсци Србије кажу да нови војни рок неће имати много везе са концептом ЈНА и уважиће низ околности које раније нису биле приоритет, па ће од школске спреме зависити упућивање у род војске и распоред у јединицама.

Засад је извјесно да ће бити задржан и институт приговора савјести, према којем је сваки регрут слободан да одбије ношење оружја, али то неће поништити и природу обавезе.

Цивилно служење војске, у државним установама, највјероватније, неће бити могуће.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у петак, 6. маја, да је његов приједлог да војни рок траје 90 дана. 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neven 08.05.2022. 17:33
    Od te obuke od 90 dana nema ništa, samo bacanje para za ništa. Ili služiti vojnu obavezu od najmanje 12 mjeseci. U bivšoj JNA pješadijska obuka je trajala samo 5 mjeseci i 20 dana, i služilo se 15 mjeseci. To je bila prava obuka i razuman rok da se vojnici osposobe za svoje VES (vojno-evidencionalne specijalnosti). Pogotvo sada kada je ratna tehnika u poslednje dvije decenije rapidno napredovala, nove tehnologije i ratna sredstva i oprema. To vrijeme od tri mjeseca nije dovoljno da se nauče ni osnovne vojničke vještine. Perpetum mobile.
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 18m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 29m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 15m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 37m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 51m
    3