Prvi regruti u Srbiji u kasarnama naredne godine

08.05.2022. 12:37
1
IZVOR: srna.rs/novosti.rs

Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji, čije je vraćanje najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mogla bi da počne najranije naredne godine, a novi model neće imati mnogo veze sa konceptom JNA, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da je period od 90 dana minimalan za efikasnu obuku i obavljanje vojničkih dužnosti, ali da će konačnu odluku o trajanju i svim detaljima budućeg vojnog roka donijeti nova Vlada i Skupština Srbije, poslije šire javne rasprave.

Prema saznanjima lista, vrh Vojske Srbije sastavio je više modela, koji se razlikuju ne samo po trajanju, nego i po potrebnim resursima, finansijama i organizacionim promjenama u sistemu odbrane.

Skupštinskom odlukom iz 2011. godine, mladići u Srbiji bili su oslobođeni odlaska u kasarne i svih drugih obaveza koje se tiču vojne obuke, služenja u rezervnom sastavu i slično. Zadržano je jedino evidentiranje punoljenih mladića u nekadašnjim vojnim odsjecima.

Kako navodi list, na osnovu ove evidencije obavljaće se upućivanje regruta i odnosiće se na mladiće starosti između 18 i 26 godina, pri čemu će profesionalni sastav ostati nepromijenjen i činiti okosnicu oružanih snaga Srbije.

U Vojsci Srbije kažu da novi vojni rok neće imati mnogo veze sa konceptom JNA i uvažiće niz okolnosti koje ranije nisu bile prioritet, pa će od školske spreme zavisiti upućivanje u rod vojske i raspored u jedinicama.

Zasad je izvjesno da će biti zadržan i institut prigovora savjesti, prema kojem je svaki regrut slobodan da odbije nošenje oružja, ali to neće poništiti i prirodu obaveze.

Civilno služenje vojske, u državnim ustanovama, najvjerovatnije, neće biti moguće.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak, 6. maja, da je njegov prijedlog da vojni rok traje 90 dana. 

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 08.05.2022. 17:33
    Od te obuke od 90 dana nema ništa, samo bacanje para za ništa. Ili služiti vojnu obavezu od najmanje 12 mjeseci. U bivšoj JNA pješadijska obuka je trajala samo 5 mjeseci i 20 dana, i služilo se 15 mjeseci. To je bila prava obuka i razuman rok da se vojnici osposobe za svoje VES (vojno-evidencionalne specijalnosti). Pogotvo sada kada je ratna tehnika u poslednje dvije decenije rapidno napredovala, nove tehnologije i ratna sredstva i oprema. To vrijeme od tri mjeseca nije dovoljno da se nauče ni osnovne vojničke vještine. Perpetum mobile.
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 18m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 32m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 22m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 47m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 37m
    0