Први уписни рок у средње школе од 17. јуна

30.05.2024. 11:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Упис ученика у први разред средњих школа за школску 2024/2025. годину у Републици Српској планиран је у два уписна рока, и то од 17. до 28. јуна и од 1. до 12. јула, речено је Срни у Министарству просвјете и културе.

Ресорни министар Жељка Стојичић сутра ће, поводом објављивања јавног конкурса за упис у први разред средњих школа, одржати конференцију за новинаре у просторијама Министарства у 10.00 часова, на којој ће представити детаље конкурса и новине за сљедећу годину.

Према плану уписивања, пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе који имају 60 и више бодова је 17. и 18. јуна, а резултати уписа биће објављени 20. јуна до 10.00 часова на огласној табли школе.

За ученике који имају мање од 60 бодова пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 24. јуна, а завршава се 26. јуна.

Јавним конкурсом предвиђен је упис 10.197 ученика распоређених у 458 одјељења, од чега 2.256 ученика или 22 одсто у занимања трећег степена сложености, а 7.941 или 78 одсто у занимања четвртог степена сложености, од којих у гимназије 1.628 ученика или 16 одсто.

План уписа по школама ученици ће моћи од сутра да прегледају и у оквиру андроид апликације "Водич кроз занимања" која је доступна за бесплатно преузимање на "гугл плеј" маркету.

- Андроид апликација `Водич кроз занимања` омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа у свакој средњој школи у Републици Српској, преглед понуде занимања са приказом планираног броја одјељења и ученика за упис, описе свих занимања, као и преглед дефицитарних занимања - навели су у Министарству.

Циљ Министарства је да на овај начин помогне будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање, а средњим школама олакша промоцију занимања и реализацију актуелног плана уписа.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три становника Наш град богатији за три становника
Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    18h 20m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    5h 3m
    0
  • Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО)
    15h 47m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    17h 49m
    0
  • Бик усмртио човјека у Јајцу!
    18h 54m
    0