Пуцњава у Доњој Битињи показује страхоту српске свакодневице

09.03.2024. 19:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Данашња пуцњава у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, још једном показује страхоту српске свакодневице на Косову и Метохији, гдје мржња против српског народа и свега што је српско постаје све шире распрострањена, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

- Учинилац овог озбиљног кривичног дела, Албанац из Суве Реке, показао је застрашујући ниво мржње, а чињеница је да се сви индивидуални акти насиља против Срба на Косову и Метохији ослањају на идеолошку матрицу коју из дана у дан креира екстремистички режим Аљбина Куртија у Приштини - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију истичу да се инцидент у селу Доња Битиња издваја међу другим сличним актима насиља својом бизарношћу, будући да је учинилац, осим што је пуцао како би застрашио Србе, у дворишту куће локалног Србина оставио надгробни вијенац, а онда и мјештанима у присуству полиције псовао српску мајку.

- На Косову и Метохији је у току свакодневно етнички мотивисано насиље усмерено против српског народа, а у последње време се најчешће догађа у виду напада на српску имовину, те је тако и данас утврђено да је похарана кућа М. Јоксимовића у Радеву у општини Липљан. Не може се пренебрегнути чињеница да сви напади јесу симптом антисрпске друштвене климе коју методично ствара Куртијев шовинистички режим - напомиње се у саопштењу.

Из Канцеларије наводе да Приштина не жели да промовише суживот у мјешовитим националним срединама.

- Уместо тога што Приштина свакодневно Србе третира као бића ниже врсте, потребно је уложити напоре да се посебно у етнички мешовитим срединима на Косову и Метохији гради и промовише суживот, међутим тако нешто није могуће очекивати од Куртија и његових идеолошких следбеника - закључују из Канцеларије за Косово и Метохију.

Ухапшен је Албанац из околине Призрена који је данас испалио више хитаца у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, а уз зид куће Србина Светислава Стојковића оставио вијенац са цвијећем и поруком на албанском језику.

Јовица Сталетовић рекао је да су око 11.45 часова чули појединачну, а затим четири пута рафалну пуцњаву, да је Албанац окупљеним мјештанима пред полицајцима псовао "српску мајку" и да је инцидент код мјештана изазвао страх.

Мјештани су навели да су чланови исте албанске породице и прије шест година покушали да у дворишту куће породице Стојковић поставе споменик, али су се Срби тада окупили у знак протеста и споменик је одмах уклоњен.

Доња Битиња је мултиетничко село у којем живе Срби и Албанци.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 50m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 5m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 56m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 23m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 15m
    0