Пуцњава у Доњој Битињи показује страхоту српске свакодневице

09.03.2024. 19:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Данашња пуцњава у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, још једном показује страхоту српске свакодневице на Косову и Метохији, гдје мржња против српског народа и свега што је српско постаје све шире распрострањена, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

- Учинилац овог озбиљног кривичног дела, Албанац из Суве Реке, показао је застрашујући ниво мржње, а чињеница је да се сви индивидуални акти насиља против Срба на Косову и Метохији ослањају на идеолошку матрицу коју из дана у дан креира екстремистички режим Аљбина Куртија у Приштини - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију истичу да се инцидент у селу Доња Битиња издваја међу другим сличним актима насиља својом бизарношћу, будући да је учинилац, осим што је пуцао како би застрашио Србе, у дворишту куће локалног Србина оставио надгробни вијенац, а онда и мјештанима у присуству полиције псовао српску мајку.

- На Косову и Метохији је у току свакодневно етнички мотивисано насиље усмерено против српског народа, а у последње време се најчешће догађа у виду напада на српску имовину, те је тако и данас утврђено да је похарана кућа М. Јоксимовића у Радеву у општини Липљан. Не може се пренебрегнути чињеница да сви напади јесу симптом антисрпске друштвене климе коју методично ствара Куртијев шовинистички режим - напомиње се у саопштењу.

Из Канцеларије наводе да Приштина не жели да промовише суживот у мјешовитим националним срединама.

- Уместо тога што Приштина свакодневно Србе третира као бића ниже врсте, потребно је уложити напоре да се посебно у етнички мешовитим срединима на Косову и Метохији гради и промовише суживот, међутим тако нешто није могуће очекивати од Куртија и његових идеолошких следбеника - закључују из Канцеларије за Косово и Метохију.

Ухапшен је Албанац из околине Призрена који је данас испалио више хитаца у центру села Доња Битиња, у општини Штрпце, а уз зид куће Србина Светислава Стојковића оставио вијенац са цвијећем и поруком на албанском језику.

Јовица Сталетовић рекао је да су око 11.45 часова чули појединачну, а затим четири пута рафалну пуцњаву, да је Албанац окупљеним мјештанима пред полицајцима псовао "српску мајку" и да је инцидент код мјештана изазвао страх.

Мјештани су навели да су чланови исте албанске породице и прије шест година покушали да у дворишту куће породице Стојковић поставе споменик, али су се Срби тада окупили у знак протеста и споменик је одмах уклоњен.

Доња Битиња је мултиетничко село у којем живе Срби и Албанци.

Коментари 0
Повезане вијести
На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе
Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице
Марко и Милан са Космета даровали крв у знак захвалности грађанима Источног Сарајева Марко и Милан са Космета даровали крв у знак захвалности грађанима Источног Сарајева
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  19h 8m
  1
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  23h 50m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  17h 50m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  18h 3m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  15h 50m
  0