Pucnjava u Donjoj Bitinji pokazuje strahotu srpske svakodnevice

09.03.2024. 19:05
0
IZVOR: srna.rs

Današnja pucnjava u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, još jednom pokazuje strahotu srpske svakodnevice na Kosovu i Metohiji, gdje mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

- Učinilac ovog ozbiljnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilja protiv Srba na Kosovu i Metohiji oslanjaju na ideološku matricu koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da se incident u selu Donja Bitinja izdvaja među drugim sličnim aktima nasilja svojom bizarnošću, budući da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni vijenac, a onda i mještanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

- Na Kosovu i Metohiji je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilje usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, te je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu u opštini Lipljan. Ne može se prenebregnuti činjenica da svi napadi jesu simptom antisrpske društvene klime koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim - napominje se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da Priština ne želi da promoviše suživot u mješovitim nacionalnim sredinama.

- Umesto toga što Priština svakodnevno Srbe tretira kao bića niže vrste, potrebno je uložiti napore da se posebno u etnički mešovitim sredinima na Kosovu i Metohiji gradi i promoviše suživot, međutim tako nešto nije moguće očekivati od Kurtija i njegovih ideoloških sledbenika - zaključuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Uhapšen je Albanac iz okoline Prizrena koji je danas ispalio više hitaca u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a uz zid kuće Srbina Svetislava Stojkovića ostavio vijenac sa cvijećem i porukom na albanskom jeziku.

Jovica Staletović rekao je da su oko 11.45 časova čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu, da je Albanac okupljenim mještanima pred policajcima psovao "srpsku majku" i da je incident kod mještana izazvao strah.

Mještani su naveli da su članovi iste albanske porodice i prije šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se Srbi tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Donja Bitinja je multietničko selo u kojem žive Srbi i Albanci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 48m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 53m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 36m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 42m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    23h 10m
    0