Пумпаши бензин плаћају 1,55 КМ, а дизел 1,60 КМ

02.04.2020. 10:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ових дана набавна цијена бензина 95, са свим обавезама држави, укупно износи 1,55 КМ по литру, а дизела 1,60 КМ, а све остало до оног износа који плаћају власници аутомобила је маржа бензинских пумпи.

То произлази из података које су нам, на наш упит, јуче уступили из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. Истовремено, "Независне" су и јуче утврдиле да на добром дијелу бензинских пумпи у БиХ гориво кошта далеко више од двије марке.

Како је за "Независне новине" потврђено из УИО БиХ, цијена по литру увезеног бензина 95 у БиХ ових дана се креће око 0,57 КМ.

-На такву улазну цијену обрачунавају се сљедеће увозне дажбине: акциза 0,35 КМ, путарина 0,15 КМ, путарина за аутопутеве 0,25 КМ и ПДВ 0,23 КМ- рекли су за "Независне новине" из УИО БиХ.

Како су додали, то значи да набавна цијена и све обавезе држави укупно износе 1,55 КМ, а све остало до цијене на тржишту је маржа бензинских пумпи.

Ситуација је слична и када је ријеч о дизелу. Цијена по литру увезеног дизела у БиХ ових дана се креће око 0,66 КМ. На такву цијену обрачунава се такође неколико дажбина: акциза 0,30 КМ, путарина 0,15 КМ, путарина за аутопутеве 0,25 КМ и ПДВ 0,24 КМ.

-То значи да набавна цијена и све обавезе држави износе укупно 1,60 КМ, а све остало до цијене на тржишту је маржа бензинских пумпи- рекли су нам из УИО БиХ.

У пракси то значи да, ако неко дизел набави ових дана, а потом га продаје за двије марке, по сваком литру узима 0,40 КМ.

Подсјетимо, пумпаши се, традиционално, правдају да они заправо имају залихе, па чекају да их продају, док наш одлично упућен саговорник истиче да таква оправдања углавном падају у воду.

-Већина бензинских пумпи углавном као залихе имају оно што им је под земљом, односно у резервоарима испод продајних мјеста и то потроше за два-три дана- каже саговорник "Независних новина".

Борци за заштиту потрошача не крију изненађење када смо им рекли које су набавне цијене горива са урачунатим дажбинама.

-Ако је заиста тако, превелика је та зарада нафташа. То је страшно велика маржа- рекао је за "Независне новине" Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара.

Истовремено, на помолу је појефтињење горива у ФБиХ, свједоче из федералног ресорног министарства.

-Федерално министарство трговине примило је јуче до 12 сати више од 200 обавијести о промјени цијена нафтних деривата и све обавијести се односе на снижење цијена за 0,05-0,15 КМ по литру- потврђено је из тог министарства.

Овим ће се, како су додали, конкретизовати виши степен одговорности дистрибутера у погледу формирања цијена чија би висина реално требало да буде испод двије КМ по литру деривата.

Подсјетимо, "Независне" су јуче, цитирајући наше изворе, те позивајући се на податке са пумпи из БиХ и Хрватске, објавиле да је гориво на дијелу наших продајних мјеста скупље него у сусједној земљи, док из Нафтног комитета у БиХ кажу да су, на основу података којим располажу, цијене горива у Хрватској ипак више него у БиХ.

-Конкретно, јуче је просјечна цијена дизела у Хрватској била за око осам одсто виша него у БиХ, док је цијена бензина виша за око три одсто- навели су из Нафтног комитета у БиХ, додајући да је просјечна цијена бензина 95 у БиХ 1,99 КМ, а дизела 1,97 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Возачи одустају од вожње на плин Возачи одустају од вожње на плин
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 19m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 49m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 30m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 12m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 16m
    0