Пуна плата током боловања због повреде на раду

01.11.2019. 10:55
0
ИЗВОР: Srna

У Републици Српској од данас почиње примјена правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, којим је јасније прецизирано право на повезивање дана боловања, а с циљем боље заштите осигураника, посебно када је ријеч о повредама на раду или професионалним обољењима.

Из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске саопштено је да осигураници који су на боловању због повреде на раду или професионалног обољења имају право на повезивање дана привремене неспособности за рад уколико надлежна установа за пензијско-инвалидско осигурање донесе оцјену да лијечење није завршено.

-То значи да за вријеме овог боловања осигураник има право на накнаду плате у износу од 100 одсто јер је ријеч о професионалном обољењу или повреди која се десила на радном мјесту- наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је осигураник ослобођен и плаћања партиципације за све здравствене услуге које се тичу професионалног обољења или повреде на раду, како је предвиђено Законом о раду Републике Српске.

У ФЗО истичу да су од данас на листи лијекова, који се издају на рецепт, и два потпуно нова, а један од њих је "бупренорфин" који се користи у терапији умјереног до јаког бола, попут канцерогеног, тешког неуропатског и болног поремећај оптичког нерва.

Овај лијек ће се налазити на листи "А", што значи да је партиципација 10 одсто, уколико је ријеч о осигуранику који није ослобођен плаћања ове обавезе.

Фонд почиње да финансира и лијек "прасугрел", који спречава стварања тромба код пацијената са акутним коронарним синдромом и биће на листи "Б".

Ријеч је о савременијим лијековима који су у досадашњој клиничкој пракси показали боље ефекте лијечења што је још један показатељ да Фонд интезивно прати свјетске терапијске смјернице како би у здравствени систем уводио лијекове новије генерације у складу са финансијским могућностима.

-У неповољним финансијским условима и када још нису обезијеђени додатни извори финансирања, а доприноси се и даље нередовно уплаћују, Фонд је успио да у континутету осигураницина обезбјеђује бољу здравствену заштиту- наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра? Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра?
Новакова повреда постала трендсетер (ФОТО) Новакова повреда постала трендсетер (ФОТО)
Доктор открио колико би Ђоковић могао да одсуствује Доктор открио колико би Ђоковић могао да одсуствује
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 16m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 2m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 23m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 6m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 11m
  18