Пуне 32 године од некажњеног злочина над Србима у Задру

02.05.2023. 21:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Задарска кристална ноћ" била је планско уништавање српске имовине, прогон и убиства Срба у Задру за које нико није одговарао ни 32 године након овог злочина, саопштио је Савез Срба из региона.

У саопштењу се подсјећа да за овај масовни злочин над Србима у Задру, који се догодио 2. и 3. маја 1991. године нико није одговарао, што је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике.

Из Савез Срба из региона траже да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за мучења, убиства и прогон Срба у Задру и планско уништавање њихове имовине.

- На данашњи дан 1991. године више од 2.000 хрватских шовиниста и екстремиста кренуло је у рушилачки и варварски поход на српску имовину по узору на нацистичку Њемачку и уништавање јеврејске имовине и то у по бијела дана - подсјећа се у саопштењу.

Били су наоружани пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем, пјевали су усташке пјесме и узвикивали усташке пароле. Међу њима је био и један број униформисаних полицијаца који су употријебили велику количину експлозива, наводе из Савеза Срба из региона.

У саопштењу се додаје да је Србима у Задру и околини седмицама раније пријећено на улицама, путем телефона и слањем писама на кућне адресе, а да је јавна тајна да су мјесецима раније локални одбори ХДЗ-а правили спискове српских кућа и осталих објеката које треба порушити.

Током 2. и 3. маја 1991. године у Задру и околини уништено је око 200 објеката у власништву Срба и Србије.

- Данима послије овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова, хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга мјеста гдје су звјерски мучени, а многи су ликвидирани - подсјећа се у саопштењу.

Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката настављено је током љета и јесени 1991. и у каснијем периоду.

- Од 1991. до 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протјерано је више 10.000 Срба - наводе из Савеза Срба из региона.

Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ
Возућа - симбол историјског страдања и нестанка Срба са вјековних огњишта Возућа - симбол историјског страдања и нестанка Срба са вјековних огњишта
Ухапшен јер је написао “Србе на врбе” и “УЧК” Ухапшен јер је написао “Србе на врбе” и “УЧК”
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 26m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 15m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 57m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 51m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 47m
  0