Pune 32 godine od nekažnjenog zločina nad Srbima u Zadru

02.05.2023. 21:09
0
IZVOR: srna.rs

Zadarska kristalna noć" bila je plansko uništavanje srpske imovine, progon i ubistva Srba u Zadru za koje niko nije odgovarao ni 32 godine nakon ovog zločina, saopštio je Savez Srba iz regiona.

U saopštenju se podsjeća da za ovaj masovni zločin nad Srbima u Zadru, koji se dogodio 2. i 3. maja 1991. godine niko nije odgovarao, što je jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske državne politike.

Iz Savez Srba iz regiona traže da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije konačno pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za mučenja, ubistva i progon Srba u Zadru i plansko uništavanje njihove imovine.

- Na današnji dan 1991. godine više od 2.000 hrvatskih šovinista i ekstremista krenulo je u rušilački i varvarski pohod na srpsku imovinu po uzoru na nacističku Njemačku i uništavanje jevrejske imovine i to u po bijela dana - podsjeća se u saopštenju.

Bili su naoružani pištoljima, palicama, motkama, šipkama i kamenjem, pjevali su ustaške pjesme i uzvikivali ustaške parole. Među njima je bio i jedan broj uniformisanih policijaca koji su upotrijebili veliku količinu eksploziva, navode iz Saveza Srba iz regiona.

U saopštenju se dodaje da je Srbima u Zadru i okolini sedmicama ranije prijećeno na ulicama, putem telefona i slanjem pisama na kućne adrese, a da je javna tajna da su mjesecima ranije lokalni odbori HDZ-a pravili spiskove srpskih kuća i ostalih objekata koje treba porušiti.

Tokom 2. i 3. maja 1991. godine u Zadru i okolini uništeno je oko 200 objekata u vlasništvu Srba i Srbije.

- Danima poslije ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili su Srbe iz njihovih stanova, hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mjesta gdje su zvjerski mučeni, a mnogi su likvidirani - podsjeća se u saopštenju.

Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno je tokom ljeta i jeseni 1991. i u kasnijem periodu.

- Od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA. Sa područja Zadra protjerano je više 10.000 Srba - navode iz Saveza Srba iz regiona.

Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem dijelu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vrijeme rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 24m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    15h 57m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    15h 38m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    20h 49m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    22h 33m
    13