Путин: До 15 година затвора за ширење лажних вијести о државним органима у иностранству

26.03.2022. 13:23
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је федерални Закон о кривичној одговорности за ширење лажних вијести и јавну дискредитацију државних органа који раде у иностранству. Максимална предвиђена казна је 15 година затвора.

Кривична одговорност је предвиђена за ширење лажних вијести о структурама као што су Руска национална гарда, амбасаде, Тужилаштво и Министарство за ванредне ситуације.

Раније је аналогна одлука и за ширење непровјерених информација о руским Оружаним снагама.

За кршење овог Закона предвиђене су сљедеће казне: финансијска казна у распону од 700.000-1.500.000 рубаља (око 7.000 долара, односно око 15.000 долара), као и затворска казна до три године.

Казне се пооштравају у случају злоупотребе службеног положаја или учешћа групе која је руководила политичким, идеолошким, расним, националним или вјерским мотивима – финансијска казна у износу од пет милиона рубља односно око 50.000 долара, лишавање слободе на рок од пет до 10 година.

У случају несумњиво лажних вијести које су имале тешке посљедице казна је 15 година затвора.

За акције усмјерене на дискредитацију државних органа у иностранству предвиђена је казна од 100.000-300.000 рубља (1.000- 3.000 долара) и затворска казна од три године.

Други закон који је потписао предвиђа да се административна одговорност за дискредитацију Оружаних снага преноси и на такве активности уперене против државних органа у иностранству.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 37m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 12m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 11m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 38m
    0