Putin: Do 15 godina zatvora za širenje lažnih vijesti o državnim organima u inostranstvu

26.03.2022. 13:23
0
IZVOR: rs.sputniknews.com

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni Zakon o krivičnoj odgovornosti za širenje lažnih vijesti i javnu diskreditaciju državnih organa koji rade u inostranstvu. Maksimalna predviđena kazna je 15 godina zatvora.

Krivična odgovornost je predviđena za širenje lažnih vijesti o strukturama kao što su Ruska nacionalna garda, ambasade, Tužilaštvo i Ministarstvo za vanredne situacije.

Ranije je analogna odluka i za širenje neprovjerenih informacija o ruskim Oružanim snagama.

Za kršenje ovog Zakona predviđene su sljedeće kazne: finansijska kazna u rasponu od 700.000-1.500.000 rubalja (oko 7.000 dolara, odnosno oko 15.000 dolara), kao i zatvorska kazna do tri godine.

Kazne se pooštravaju u slučaju zloupotrebe službenog položaja ili učešća grupe koja je rukovodila političkim, ideološkim, rasnim, nacionalnim ili vjerskim motivima – finansijska kazna u iznosu od pet miliona rublja odnosno oko 50.000 dolara, lišavanje slobode na rok od pet do 10 godina.

U slučaju nesumnjivo lažnih vijesti koje su imale teške posljedice kazna je 15 godina zatvora.

Za akcije usmjerene na diskreditaciju državnih organa u inostranstvu predviđena je kazna od 100.000-300.000 rublja (1.000- 3.000 dolara) i zatvorska kazna od tri godine.

Drugi zakon koji je potpisao predviđa da se administrativna odgovornost za diskreditaciju Oružanih snaga prenosi i na takve aktivnosti uperene protiv državnih organa u inostranstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 12m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 10m
    14
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 36m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 51m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 30m
    0