Путину доживотна функција

23.12.2020. 09:07
0
ИЗВОР: Танјуг

Руски предсједник Владимир Путин потписао је закон о измјенама процедуре формирања Сената, горњег дома парламента.

Закон, између осталог, омогућава бившим предсједницима да буду доживотни сенатори ако то желе.

По новом закону, бивши предсједник стиче статус сенатора од тренутка подношења захтјева Савјету Федерације, за шта има рок од три мјесеца од дана престанка обављања функције. Уколико су му овлашћења истекла прије усвајања закона, захтјев може да се поднесе у било ком тренутку.

Закон, такође, омогућава актуелном предсједнику државе да именује сенаторе, којих може бити највише 30, а само седам може имати доживотно чланство, док осталима мандат траје шест година.

Закон може да се односи само на држављане Руске Федерације, старије од 30 година са беспријекорном репутацијом, који стално бораве у Русији, који немају држављанство стране државе или дозволу боравка или било који други документ којим се потврђује њихово право на стални боравак у страној држави.

Особе које су издржавале тешке затворске казне или оптужене за тешка или средње тешка кривична дјела неће моћи да обављају функцију сенатора, предвиђено је овим законом, који је већ ступио на снагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 43m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 45m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 38m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 43m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 46m
    1