Рачуни за струју другачији, цијена иста

20.05.2021. 18:54
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Рачуни за струју који су испоручени грађанима Српске овог мјесеца изгледају другачије него раније, уведено је неколико нових ставки, али то ништа не мијења за потрошаче.

Поручили су то грађанима из “Електропривреде Републике Српске”, предузећа које је од 1. априла преузело снабдијевање електричне енергије за све купце у Српској.

Они су овог мјесеца послали потрошачима и прве рачуне, који се доста разликују од досадашњег формата. Ријеч је, како наводе, о аналитичком приступу, па је поред утрошка струје, прецизирано и колико тачно износе накнаде за мрежарину и за обновљиве изворе енергије.

Срспкаинфо је упоредила неколико пристиглих рачуна виших од 70 КМ без ПДВ-а, у којима потрошачи, на примјер, за утрошену струју требају платити око 25 КМ, за мрежарину око 35 КМ, док накнада за обновљиви извор енергије износи око четири марке. Накнада за услугу снабдијевања је 2,48 КМ.

Потрошачи могу да виде и свој дијаграм потрошње за претходних 12 мјесеци.

Рачуне за потрошену струју грађани од сада плаћају на други банковни рачун, који је наведен на достављеном рачуну о потрошњи, а рок за плаћање је до 25. у мјесецу.

– Нови образац рачуна за електричну енергију смо направили како би све било транспарентно, да крајњи потрошач зна шта тачно плаћа и коме. На рачуну имате струју коју сте потрошили, мрежарину коју плаћате оператору дистрибутивног система и накнаде за обновљиве изворе енергије – прецизирали су из ЕРС.

Слика

Још једном појашњавају да се промијенила суштина у функционисању електропривредног система, али да обрачун и цијена струје остају исти за крајњег потрошача.

– ЕРС је, према новом Закону о електричној енергији и обавезама које има према Енергетској заједници, морала да изврши реформу електоренергетског сектора, а то поразумијева одвајање снабдјевача од дистрибутера. Новим законом је предвиђено да дистрибутивна дјелатност буде организована у оператору дистрибутивног система (ОДС). Досадашње дистрибуције од 1. априла функционишу као реорганизоване јединице и више немају могућност да фактуришу струју грађанима. Они су ту да пренесу електричну енергију од производног предузећа до крајњег купца. ЕРС обрачунава потрошену струју и шаље рачун купцу – прецизирали су из Електропривреде РС.

Наглашавају да је тржиште сада и практично отворено, те било који понуђач електричне енергије може да дође и каже своју цијену, а потрошач може да бира између њега или ЕРС.

– Влада РС је за јавног снабдјевача именовала ЕРС зато што је то тренутно једино електроенергетско предузеће које је у стању да снабдијева 580.000 купаца, колико имамо мјерних места у Српској – закључују из овог предузећа.

С обзиром да су грађани први пут добили рачуне за струју од ЕРС и да можда постоје неке недоумице или приговори, отворен је бесплатан број 080 050 120, информације се могу потражити путем мејла: callcentarjs@ers.ba, као и на шалтерима јавног снабдијевања. Поједини грађани упућују примједбу и што им је на уплатници, испорученој уз рачун, уписан комплетан износ који требају уплатити.

Ставка “заједничка потрошња” која многе занима, односи се на зграде, али за овај месец није обрачуната, што значи да ће на сљедећем рачуну бити уписан износ за два мјесеца.

Новац грађана који су имали преплату аутоматски ће бити пребачен на њихов нови рачун, а што се тиче дуговања за струју, потрошачи то морају ријешити са бившим електродистрибутивним предузећима.

Из предузећа „Електрокрајина“ најавили су тако да ће у наредних неколико дана свим купцима електричне енергије који имају неизмирене обавезе према овом предузећу доставити њихове финансијске картице с каматним рачуном и обавјештење о начинима измирења дуга.

– Уколико дужници не измире обавезе, бићемо принуђени да покренемо судски поступак за наплату потраживања, што ће изискивати додатне трошкове поступка, који у цјелости падају на терет купца – поручили су из “Електрокрајине”.

Дужници имају три начина да измире дуг. Могу одједном да уплате главницу дуга уз отпис камате или да потпишу споразум. За дуг до 1.000 марака споразумом се дефинише да купац уплати 20 одсто укупног дуга, а да остатак измири у до 10 рата, без додатних трошкова за купца. За дуг преко 1.000 марака дужницима се нуди потписивање споразума о нагодби (медијација) којим се дефинише да купац укупне обавезе измирује у договореном броју рата, уз трошкове медијатора.

С обзиром да су електродистрибутивна предузећа у Српској од 1. априла постали ОДС задужени за послове изградње и санације дистрибутивне мреже, очитања потрошње електричне енергије са мјерних мјеста и прикључења купаца на мрежу, њима се грађани јављају у случају кварова и када желе да се прикључе на мрежу.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Milovan 15.03.2024. 20:14
    I meni nije jasno zasto nema onog prijesnjeg uvida u potrosnu
  • Generic placeholder image
    Besim 09.04.2022. 15:15
    Kako mogu uplatiti akontaciju za cijeli godinu ili više s obzirom da živim van granica RS. BiH

  • Generic placeholder image
    Cvijetin 05.12.2021. 08:18
    Kao sto komentarise veci broj gradana zasto nemamo stranicu " Moj racun " ?
  • Generic placeholder image
    Весна 25.11.2021. 18:23
    Зашто нам не омогућите увид у стање рачуна, да би смо могли на вријеме извршити уплату дуга, пошто у неким мјестима рачуни касне више од мјесец дана?
  • Generic placeholder image
    Sarić Novo 18.07.2021. 14:31
    Zašto ne možemo provjeriti stanje računa električne energije preko računara kao i do sada što je bilo Moj račun?
  • Generic placeholder image
    Građanin 21.05.2021. 16:49
    Kaže obaveza plaćanja do 25 u mjesecu a nisu stigli još računi tako da građani opet po ušima dobijaju
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 34m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    12h 3m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 21m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 17m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 29m
    0