Рад на црно убудуће кривично дјело: Инспектори открили 138 радника који су радили без уговора

08.09.2019. 09:29
0
ИЗВОР: Српска инфо

Нацртом закона о инспекцијама у Републици Српској, који је Влада РС утврдила, предвиђено је да послодавац буде кривично гоњен уколико буде запошљавао радника без уговора о раду.

 С друге стране, Инспекција рада је у првој половини године у контролама затекла 138 радника која обављају послове за послодавца без закљученог уговора о раду.

– Овом броју треба додати 76 људи – радника који су пријављени непосредно током или одмах по завршеној инспекцијској контроли, најчешће са ретроактивним датумом како би се избегла прекршајна одговорност – кажу у Инспекторату РС.

Они наводе да су активности инспектора да се појава рада ”на црно” сведе на најмању могућу мјеру, усмјерене на контролу спровођења одредби Закона којима се уређује радно-правни институт ”заснивање радног односа” и на откривање особа која се код послодаваца налазе на фактичком раду.

– Фактички рад, односно рад без закљученог уговора о раду и пријаве у јединствени систем регистрације „на црно“ је појава на чијем сузбијању је инспекција рада појачано ангажована уназад више година. С обзиром на стално праћење ове појаве, јасно се уочавају неке од њених карактеристика у смислу дјелатности у којима се најчешће јавља, и периодима у којима се повећава – додају у Инспекторату.

Тако, како кажу, раду “на црно” у дјелатности грађевинарства погодује велика флуктуација радне снаге, често премјештање са једног градилишта на друго и кратко вријеме ангажованих особа које проводе на једном радном месту, док не обаве неки посао.

– Слична је ситуација и у услужним делатностима, а понајвише је заступљена у угоститељству – напомињу у Инспекорату.

Истичу још један појавни облик рада „на црно“ који значајно доприноси сивој економији, а то су нерегистровани субјекти код надлежног органа, а у пракси обављају делатност и запошљавају раднике, а самим тим стварају нелојалну конкуренцију привредницима који су се организовали и послују по закону.

– Разлога за овакву појаву је више, од оних да радници не желе да закључе уговор о раду јер са послодавцем договарају већу плату, до правдања послодаваца високом стопом пореза и доприноса и потешкоћама у проналажењу адекватне радне снаге у погледу потребних квалификација те потешкоћа које имају приликом одјављивања радника, посебно оних за чијим радом престаје потреба – образлажу у Инспекторату.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно
Фоча: Oсумњичени да су кривичним дјелима противправно стекли 700 хиљада КМ Фоча: Oсумњичени да су кривичним дјелима противправно стекли 700 хиљада КМ
Фочак ухапшен због сумње да је прао новац Фочак ухапшен због сумње да је прао новац
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 51m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 13m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 45m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 38m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 23m
    1