Раде Дрљача признао да је убио па запалио познаника Бруну Ролда

09.03.2020. 09:37
0
ИЗВОР: Глас Српске

Раде Дрљача (24) из Бањалуке пред судијом за претходно саслушање бањалучког Окружног суда признао је кривицу за брутално убиство познаника Бруне Ролда (54) коме је, према оптужници, зарио чакију у врат и затим запалио његово тијело.

Дрљача се тако одрекао права на суђење, док је оптужени Слободан Крнетић (33) негирао кривицу, а Борис Зорић (33) се није изјашњавао јер суд није још одлучио о приговорима које је на оптужницу уложио његов адвокат. У наредном периоду очекује се Зорићево изјашњење, након чега ће бити именовано вијеће које ће судити у овом предмету.

Ролд је убијен 25. новембра прошле године у напуштеној кући у улици Васе Глушца, а која је власништво Ивице Пезића. Оптужница Дрљачу, Крнетића и Зорића терети да су као саизвршиоци починили убиство. Дрљачу терете и за паљење жртвиног тијела и куће у којој је почињен злочин. У оптужници се наводи да су Дрљача и Зорић дјело починили у стању привремене душевне поремећености, Дрљача због афекта гњева и алкохолисаности, а Зорић због поремећаја личности и зависности од дроге и алкохола. Тројица оптужених су, како се наводи, шакама и ногама тукли Ролда наносећи му вишеструке повреде. За то вријеме су му нож стављали под врат и пријетили да ће га заклати.

- Жртву је прво Крнетић шаком ударио у главу, након чега су га сви заједно тукли рукама и ногама по тијелу. Нанијели су му тешке повреде лобање, вишеструке преломе ребара, грудне кости, расцјеп јетре. Ролда су потом везали тако што га је Зорић држао за ноге, које су Дрљача и Крнетић свезали марамом - наводи се у оптужници.

Појашњава се да је Крнетић потом узео кухињски нож са црвеном дршком и пришао Ролду говорећи му да ће га заклати.

- Од тога је одустао и нож оставио на сто, али га је затим узео Зорић те пришао Ролду и прислонио му оштрицу на врат уз пријетњу да ће га заклати. Од те намјере је одустао и он, те је одложио нож који је узео Дрљача и убо Ролда у врат наносећи му смртоносну рану ширине три и дубине седам центиметара - наводи се у оптужници.

Додаје се да је Ролд на мјесту остао мртав, а након злочина Дрљача је упаљачем запалио спужву кревета на којем је лежало тијело. Усљед пожара тијело жртве је угљенисано, а ватра се проширила на цијелу просторију и кућу, која је оштећена.

Раздвајање

Бранилац Раде Дрљаче, адвокат Александар Јокић казао је да ће поступак против његовог брањеника бити раздвојен у односу на остале оптужене.

- Пошто је признао кривицу, суд ће у односу на њега само разматрати доказе који утичу на висину казне. Постоје елементи да му буде изречена блажа казна, али првенствено му је потребно одредити мјеру обавезног лијечења. Ово није прво кривично дјело које је починио у стању битно смањене урачунљивости - казао је Јокић. Према Кривичном законику Републике Српске, Дрљачи пријети казна од најмање десет година или дуготрајни затвор.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Ауто ударио дјечака у Бањалуци Ауто ударио дјечака у Бањалуци
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 55m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 9m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 59m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 24m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 57m
    0