Rade Drljača priznao da je ubio pa zapalio poznanika Brunu Rolda

09.03.2020. 09:37
0
IZVOR: Glas Srpske

Rade Drljača (24) iz Banjaluke pred sudijom za prethodno saslušanje banjalučkog Okružnog suda priznao je krivicu za brutalno ubistvo poznanika Brune Rolda (54) kome je, prema optužnici, zario čakiju u vrat i zatim zapalio njegovo tijelo.

Drljača se tako odrekao prava na suđenje, dok je optuženi Slobodan Krnetić (33) negirao krivicu, a Boris Zorić (33) se nije izjašnjavao jer sud nije još odlučio o prigovorima koje je na optužnicu uložio njegov advokat. U narednom periodu očekuje se Zorićevo izjašnjenje, nakon čega će biti imenovano vijeće koje će suditi u ovom predmetu.

Rold je ubijen 25. novembra prošle godine u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, a koja je vlasništvo Ivice Pezića. Optužnica Drljaču, Krnetića i Zorića tereti da su kao saizvršioci počinili ubistvo. Drljaču terete i za paljenje žrtvinog tijela i kuće u kojoj je počinjen zločin. U optužnici se navodi da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti, Drljača zbog afekta gnjeva i alkoholisanosti, a Zorić zbog poremećaja ličnosti i zavisnosti od droge i alkohola. Trojica optuženih su, kako se navodi, šakama i nogama tukli Rolda nanoseći mu višestruke povrede. Za to vrijeme su mu nož stavljali pod vrat i prijetili da će ga zaklati.

- Žrtvu je prvo Krnetić šakom udario u glavu, nakon čega su ga svi zajedno tukli rukama i nogama po tijelu. Nanijeli su mu teške povrede lobanje, višestruke prelome rebara, grudne kosti, rascjep jetre. Rolda su potom vezali tako što ga je Zorić držao za noge, koje su Drljača i Krnetić svezali maramom - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je Krnetić potom uzeo kuhinjski nož sa crvenom drškom i prišao Roldu govoreći mu da će ga zaklati.

- Od toga je odustao i nož ostavio na sto, ali ga je zatim uzeo Zorić te prišao Roldu i prislonio mu oštricu na vrat uz prijetnju da će ga zaklati. Od te namjere je odustao i on, te je odložio nož koji je uzeo Drljača i ubo Rolda u vrat nanoseći mu smrtonosnu ranu širine tri i dubine sedam centimetara - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Rold na mjestu ostao mrtav, a nakon zločina Drljača je upaljačem zapalio spužvu kreveta na kojem je ležalo tijelo. Usljed požara tijelo žrtve je ugljenisano, a vatra se proširila na cijelu prostoriju i kuću, koja je oštećena.

Razdvajanje

Branilac Rade Drljače, advokat Aleksandar Jokić kazao je da će postupak protiv njegovog branjenika biti razdvojen u odnosu na ostale optužene.

- Pošto je priznao krivicu, sud će u odnosu na njega samo razmatrati dokaze koji utiču na visinu kazne. Postoje elementi da mu bude izrečena blaža kazna, ali prvenstveno mu je potrebno odrediti mjeru obaveznog liječenja. Ovo nije prvo krivično djelo koje je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti - kazao je Jokić. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Drljači prijeti kazna od najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju
Banjaluka: Žena skočila sa zgrade Banjaluka: Žena skočila sa zgrade
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 48m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 32m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 17m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 16m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 22m
    0