Раде као тапетари, тесари и зидари: Број страних радника у БиХ дупло већи него 2020.

26.11.2023. 20:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У БиХ тренутно је приближно 3.500 издатих радних дозвола за стране држављане, а када се узме у обзир да је према Закону о странцима БиХ у одређеним случајевима дозвољен боравак странцу у сврху рада без радне дозволе, број страних радника у БиХ је и већи, потврђено је из Агенције за запошљавање УНИДАД.

У БиХ највише долазе радници из Србије, Турске, Бангладеша, Непала и Кувајта, а расте интерес послодаваца из БиХ за раднике из Пакистана, Филипина и Индије. Из УНИДАД-а кажу како је потреба за страним радницима у БиХ у посљедње двије године у значајном порасту.

- Према неким подацима, број страних радника у БиХ је двоструко већи данас него што је био 2020. године. Међутим, у поређењу са Хрватском која броји преко 140.000 радника страних држављана, овај број ипак није велик. Највећи недостатак радне снаге се осјећа у индустрији, угоститељству и грађевини - истакли су. Према досадашњем искуству те агенције, послодавци највише упошљавају стране раднике на радна мјеста као што су тапетари, вариоци, тесари, армирачи, зидари, конобари и спремачи хотелских соба. Како наводе, досадашња искуства са страним радницима била су претежно позитивна.

- Већином имају вољу да раде и да унаприједе своје вјештине, а успијевају и да се уклопе са радницима из БиХ. Било је неколико случајева када су радници страни држављани покушавали да илегално пређу границу и напусте БиХ како би отишли у ЕУ, али они су у мањини. Избором што квалитетнијих радника и детаљним безбједносним провјерама власти, настојимо да избјегнемо такве ситуације – нагласили су из УНИДАД.

Додали су како би домаћи послодавци много радије запошљавали домаће раднике, јер су често више квалификовани од страних радника и за њих није потребна дуготрајна и скупа процедура добијања дозвола потребних за рад. Али, како кажу, врло често послодавци нису у могућности да нађу домаће раднике, поготово у већ споменутим занимањима, и тада су приморани да запосле за странце, преноси Српска инфо.

Коментари 0
Повезане вијести
Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту Како су гранате произведене у Вогошћи завршиле на украјинском ратишту
Просјечна цијена продатих нових станова у БиХ 2.630 КМ по квадрату Просјечна цијена продатих нових станова у БиХ 2.630 КМ по квадрату
Нови земљотрес у БиХ! Нови земљотрес у БиХ!
Најчитаније
 • Егзодус Срба из Сарајева 1996. године (ВИДЕО)
  5h 58m
  11
 • Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу
  6h 53m
  2
 • Велики пожар у Сарајеву, евакуисана школа
  23h 9m
  1
 • Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
  1h 27m
  0
 • У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева
  3h 17m
  1