Rade kao tapetari, tesari i zidari: Broj stranih radnika u BiH duplo veći nego 2020.

26.11.2023. 20:40
0
IZVOR: glassrpske.com

U BiH trenutno je približno 3.500 izdatih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, potvrđeno je iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD.

U BiH najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes poslodavaca iz BiH za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije. Iz UNIDAD-a kažu kako je potreba za stranim radnicima u BiH u posljednje dvije godine u značajnom porastu.

- Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u poređenju sa Hrvatskom koja broji preko 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini - istakli su. Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše upošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari, varioci, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba. Kako navode, dosadašnja iskustva sa stranim radnicima bila su pretežno pozitivna.

- Većinom imaju volju da rade i da unaprijede svoje vještine, a uspijevaju i da se uklope sa radnicima iz BiH. Bilo je nekoliko slučajeva kada su radnici strani državljani pokušavali da ilegalno pređu granicu i napuste BiH kako bi otišli u EU, ali oni su u manjini. Izborom što kvalitetnijih radnika i detaljnim bezbjednosnim provjerama vlasti, nastojimo da izbjegnemo takve situacije – naglasili su iz UNIDAD.

Dodali su kako bi domaći poslodavci mnogo radije zapošljavali domaće radnike, jer su često više kvalifikovani od stranih radnika i za njih nije potrebna dugotrajna i skupa procedura dobijanja dozvola potrebnih za rad. Ali, kako kažu, vrlo često poslodavci nisu u mogućnosti da nađu domaće radnike, pogotovo u već spomenutim zanimanjima, i tada su primorani da zaposle za strance, prenosi Srpska info.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta? Šta je potrebno za promjenu mjesta prebivališta?
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Najčitanije
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    23m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    14h 24m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 46m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    19h 11m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    17h 1m
    1