Rade kao tapetari, tesari i zidari: Broj stranih radnika u BiH duplo veći nego 2020.

26.11.2023. 20:40
0
IZVOR: glassrpske.com

U BiH trenutno je približno 3.500 izdatih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, potvrđeno je iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD.

U BiH najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes poslodavaca iz BiH za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije. Iz UNIDAD-a kažu kako je potreba za stranim radnicima u BiH u posljednje dvije godine u značajnom porastu.

- Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u poređenju sa Hrvatskom koja broji preko 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini - istakli su. Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše upošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari, varioci, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba. Kako navode, dosadašnja iskustva sa stranim radnicima bila su pretežno pozitivna.

- Većinom imaju volju da rade i da unaprijede svoje vještine, a uspijevaju i da se uklope sa radnicima iz BiH. Bilo je nekoliko slučajeva kada su radnici strani državljani pokušavali da ilegalno pređu granicu i napuste BiH kako bi otišli u EU, ali oni su u manjini. Izborom što kvalitetnijih radnika i detaljnim bezbjednosnim provjerama vlasti, nastojimo da izbjegnemo takve situacije – naglasili su iz UNIDAD.

Dodali su kako bi domaći poslodavci mnogo radije zapošljavali domaće radnike, jer su često više kvalifikovani od stranih radnika i za njih nije potrebna dugotrajna i skupa procedura dobijanja dozvola potrebnih za rad. Ali, kako kažu, vrlo često poslodavci nisu u mogućnosti da nađu domaće radnike, pogotovo u već spomenutim zanimanjima, i tada su primorani da zaposle za strance, prenosi Srpska info.

Komentari 0
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a
Bez lične karte oko 248.000 građana u BiH Bez lične karte oko 248.000 građana u BiH
Najčitanije
 • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
  19h 14m
  15
 • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 3m
  0
 • Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
  12h 4m
  0
 • U toku potraga za nestalim Miodragom Cvanićem
  17h 50m
  0
 • Nataša uspješno operisana: Oporavak zavisi i od naše pomoći (FOTO)
  9h 53m
  0