Радишић преузима „Лутрију Српске“

27.09.2021. 15:56
0
ИЗВОР: capital.ba

Чистком кадрова иза затворених врата и постављањем подобних и породично блиских вршилаца дужности извршних директора, Миле Радишић је преузео управљање „Лутријом Републике Српске“.

Након што је Влада смјенила директора Рајка Радовановића и на његово мјесто именовала Горана Шаулу бившег директора заједничке фирме са контроверзним Аустријацима „Електронска видео лутрија“ (ЕВЛ), са позиције је скинула и још три извршна директора, и именовала нове.

Душко Гајић је нови је вршилац дужности директора информационих и комуникационих технологија. Он сједа у упражњену столицу у којој је до скора био смијењени Владимир Кежић. Незванично, Гајић је кум Радишићевог сестрића Синише Дојчиновића.

Радишић је био директор „Лутрије“ у вријеме првог Додиковог мандата.

Лутрија Републике Српске добила је и новог извршног директора за маркетинг и комерцијалу.

Јасна Марјановић, рођака Синише Дојчиновића, ће ту дужност вршити до расписивања конкурса.

Влада Републике Српске нашла је замјену и за Драгољуба Бјељца, сада већ бившег извршног директора за финансијско-рачуноводствене послове.

Умјесто њега именована је Мира Самарџић која годинама ради у Лутрији, у којој јој је запослена и кћерка.

Подсјећамо, сјеча директора у “Лутрији” десила се 14. септембра. Радовановића је вијест о смјени затекла на путу у Француској.

Иако званичан разлог за напрасну смјену до данас није саопштен, све указује на то да је до ње дошло због заједничког пројекта “Лутрије” и  фирме „Casinos Austria VLT AG“, који имају заједничко предузеће “EVL” у Бањалуци.

То предузеће је према свим досадашњим пресудама незаконито основано.

Радовановић је заговарао идеју да се оно ликвидира и да се закон испоштује али се томе противила министрица финансија Зора Видовић. 

„Лутрија Српске“ је у изузетно тешкој финансијског ситуацији, а прије тога су открили и како је купљен пословни простор управо у Радишићевој згради по изузетно високој цијени од 5.600 КМ по квадратном метру. За то је Лутрија издвојила близу 2,8 милиона КМ.

Породици Радишић се није са тим задовољила већ желе да од ње преузму ту уносну дјелатност у чему су имали несебичну подршку министрице финансија Зоре Видовић, а преко које су контролисали управљање заједничким предузећем „Лутрије“ и „Касинос Аустрија“.

Маркетиншка агенција “Red box media боx” коју су основали Ренато Радишић, син контроверзног бањалучког бизнисмена Миле Радишића и Павле Ћоровић, зет Милорада Додика, актуелног члана Предсједништва БиХ, у последње двије године добила је од “Лутрије” маркетиншке послове у вриједности већој од пола милиона КМ.

Подсјећамо, Миле Радишић, који је због малверзација са акцијама “Медицинске електронике” осуђен на три године затвора био је директор “Лутрије РС”, а на ту позицију га је 1998. године именовао његов кум Милорад Додик, тада предсједник Владе РС.

Њих двојица су се у марту 2000. године упутили у Лимасол на Кипру и потписали штетни уговор између “Лутрије РС” и тамошње компаније “Глорy” након чега је Радишић убрзо и смијењен.

Међутим, када је 2006. Милорад Додик поново преузео функцију премијера, на чело Лутрије долази Синиша Дојчиновић, син рођене сестре Миле Радишића.

Аутор: Дејан Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Управа „Лутрије“ игнорисала Владу и повећала себи плате Управа „Лутрије“ игнорисала Владу и повећала себи плате
Српска исплатила Радишићу више од 200.000 КМ за криминалом стечене акције Српска исплатила Радишићу више од 200.000 КМ за криминалом стечене акције
УИО БиХ на крају одбила куповину простора у Радишићевој згради УИО БиХ на крају одбила куповину простора у Радишићевој згради
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 35m
    4