Управа „Лутрије“ игнорисала Владу и повећала себи плате

25.07.2023. 17:23
0
ИЗВОР: capital.ba

Плате управе Лутрије Републике Српске прошле године су исплаћиване у већем износу од оног којег је у својим закључцима предвидјела Влада Републике Српске.

То је један од разлога због којих су републички ревизори „Лутрији“ дали негативно мишљење о финансијским извјештајима и мишљење са резервом о усклађености.

- Одлука о платама управе „Лутрије РС“ није усклађена са закључцима Владе Републике Српске којима су прописане висине плата за директоре и извршне директоре, јер је плата обрачуната по наведеној Одлуци већа од висине плате из наведених закључака - стоји у ревизорском извјештају.

Према налазима ревизора, члановима Надзорног одбора исплаћена је накнада за рад у одбору, иако је предузеће 2021. годину завршило са губитком, што није у складу са Статутом „Лутрије“.

- У току 2022. године члановима Надзорног одбора исплаћена је накнада у висини од 400 КМ мјесечно, а Статутом „Лутрије РС“ прописано је да чланови Надзорног одбора за свој рад имају право на накнаду, осим у случају да Предузеће искаже губитак у пословању. „Лутрија РС“ је за 2021. годину исказала нето губитак текуће године - наводи се у извјештају.

Такође, накнада од 400 КМ исплаћивана је и члановима Одбора за ревизију, иако висина накнаде није утврђена одлуком Скупштине акционара.

Када су у питању финансијски извјештаји ревизори су замјерили што учешће „Лутрије“ у капиталу зависног предузећа „Електронска видео лутрија“ у процијењеном ексклузивном законском праву на приређивање електронских игара на срећу које износи 6,7 милиона КМ није признато у пословним књигама.

- То није у складу са Правилником о контном оквиру и садржини рачуна - навели су ревизори.

Појашњења ради, „Лутрија“ је 2019. године са „Casinos Austrija VLT AG“ Луцерн из Швајцарске потписала уговор о оснивању заједничког друштва „Електронска видео лутрија“ са сједиштем у Бањалуци, које бави приређивањем електронских игара на срећу, а у наведеном друштву „Лутрија“ има учешће у неновчаном улогу од 51 одсто које се састоји од искључивог и ексклузивног законског права на приређивање електонских игара на срећу.

Ревизорима је засметало и то што су бруто и исправка вриједности краткорочних потраживања мање исказане за око два милиона марака, а више су исказане позиције бруто и  исправка вриједности краткорочних финансијских пласмана по основу орочених средстава на рачунима код Бобар банке у стечају за два уговора у укупном износу од 1,9 милиона КМ, као и исправка вриједности готовинских еквивалената и готовине по основу средстава која су била на жиро-рачуну код наведене банке.

- Дугорочне обавезе по основу дугорочних кредита више су исказане у износу од 73.960 КМ, а мање краткорочни кредити у земљи за исти износ, јер дио дугорочног кредита који доспијева за плаћање у року до годину дана од датума извјештавања, није класификован у складу са Правилником о контном оквиру и садржини рачуна у контном оквиру - наглашено је у извјештају.

 

Аутор: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  11h 40m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  11h 45m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  12h 37m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  12h 51m
  0
 • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
  23h 40m
  0