Радници „Мофаса“ и даље на чекању

05.10.2022. 14:12
5
ИЗВОР: katera.news

На првој тематској сједници, одборници Скупштине града Источно Сарајево расправљали су данас о актуелној ситуацији у предузећу „Мофас“.

Одборници Скупштине града донијели су закључак да се на наредној сједници презентују потпунији преглед стања у овом предузећу и план функционисања у наредном периоду са освртом на финансијски аспект пословања предузећа, односно на стање обавеза,  евентуалних потраживања предузећа, стање дуговања и финансијске пројекције.

Осим тога, усвојено је да градоначелник покуша доћи до финансијских средстава неопходних за потпуно оживљавање процеса производње до краја године.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, подсјетио је да је „Фамос“, посредством фирме „Дигис“, у већинском власништву града Источно Сарајево, те да је ова фирма основана с циљем куповине и преузмимања оснивачке улоге у „Фамосу“.

Према његовим ријечима, борба за упис власништва у судски регистар у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву траје од фебруара ове године, када је „Дигис“ и купио 51 одсто „Фамоса“, а окончана је тек 29. септембра.  

Како каже, паралелно са овим процесом радило се на репрограму дуга према Електродистрибуцији и многим добављачима.

Он истиче да је првобитни циљ у рјешавању питања „Мофаса“ био спречавање већ покренутог стечајног процеса, те репрограма одређених обавеза, као и обавезама према радницима, које су, како каже, дјелимично измирене. 

Истиче да је свјестан да је остало да се нека обећања испуне, али да ће се у наредних 15 дана радити на набавци додатних средстава да се за још пет радника обезбиједе услови за пензију, након чега би у „Мофасу“ остала 42 радника.

- Директор је рекао да би са неких 30 људи „Мофас“ могао функционисати, с тим да ако би кренуо процес производње, у наредних годину-двије могло би се размишљати о примању нових радника у ово предузеће  – рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да, иако тренутно не постоји у писаној форми, постоји финансијски извјештај који показује дуговање од 900.000 марака добављачима, 400.000 марака претходним власницима који су дали у виду позајмица, те да највећи износ дуга од 1.500.000 КМ износи према Пореској управи.

- Податке о финансијама ћемо, заједно са информацијама које нам је дао директор Дигиса”, као и финансијске пројекције будућих финансијских токова, план готовинских токова и прихода и расхода за нарени период дати одборницима - истакао је он.

Директор „Мофаса“, Стеван Шобот, нагласио је да је главни циљ спашавање радника овог предузећа, те додао да су нека финансијска дуговања измирена.

- Редовне обавезе су плаћене и уз помоћ Града издвајамо нека средства за плате радника. Такође смо у преговорима за нове послове, који ће бити потписани у току сљедеће седмице - нагласио је Шобот. 

Према његовим ријечима, „Мофас“ тренутно има 47 радника, од којих је 5 испунило услове за пензију, те да ће до краја године још три радника испунити исте услове. 

Предраг Шаровић, одборник СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево, нагласио је да је једину искрену жељу за спашавањем Мофаса показао директор овог предузећа, те да све остало води ка стечају.

- Показатељ да све води ка стечају, распродаји и намиривању радника јесте чињеница да нико нема никаква план нити рјешење - рекао је он, увјерен да је прича о спашавању Мофаса пусто обећање.

Шаровић је незадовољан и чињеницом да представнику Синдиката радника није било дозвољено учествовати на данашњој сједници, те да је он требао бити присутан као представник радника који су иселили Фамос на територију Источног Сарајева.

- Господин Лазић је требало да данас брани људе који су иселили Фамос на ову територију, као и усплове под којима су то учинили. Уз жељу и ентузијазам да не остане под непријатељском руком - нагласио је он.

Он је додао да је да под тренутним околностима немогуће наставити производњу, те позвао одговорне да ријеше проблеме ове фирме.

- Ова питања треба да рјешава градоначелник и Влада Републике Српске. Гдје је данас директор Дигиса да предложи рјешење, гдје је премијер Вишковић? Према њима, рјешење је стечај и распродаја земље због чињенице да је то центар града и да цијена квадрата стана може бити преко 2.500 КМ - рекао је он.

Према његовим ријечима, тренутно се чека финансијкси извјештај од 3 милиона КМ, а да би Мофас поново почео радити потребно је 5 милиона КМ, који би отишли на измиривање обавеза и нова постројења.

Он је додао да су плате, под оправдањем да је рачун блокиран, исплаћиване у кешу, од продаје жељеза на отпад, те да је на сједници прецизирана продаја 13 дунума земље.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 06.10.2022. 09:20
    Dobro je ,,,mirni protesti šuti samo nek se ne puca.
  • Generic placeholder image
    Joja 05.10.2022. 21:34
    Pa će se iza Nove Godine organizovati licitacija za zemljište koje će se prodati po minimalnoj tržišnoj vrijednosti unaprijed namještenom kupcu (nekom drzavniku naravno) kako bi se platio dug poreskoj iz koje će opet pare uzeti vjerovatno taj isti drzavnik ili neki njegov pobratim. Koji je vec uzeo love onda kad se prodavalo strancima. I tako pojeo vuk magarca eto ti Cosicu projekcija za narednu sjednicu.
  • Generic placeholder image
    Ime 05.10.2022. 21:01
    Smije li se pitati ko nije plaćao Poreskoj redovne obaveze? Šta je urađeno sa tim novcem? Hoće li taj možda odgovarati za neku krađu? Gdje je novac od robe koja je izvezena iz Mofasa? Je li Višković došao da obiđe radnike? Da ih pita ko ih izdržava jer oni plata nemaju? Šta jedu? Gdje se liječe? Zdravstveno nemaju! Smije li iko spomenuti koliko plata se duguje radnicima? Koliko im staža nije uplaćeno? Sve se zna samo niko od njih nema koristi u tome je problem. Dok se moglo i uzimalo se sve preko ledja radnika naravno i iz njihovog radničkog dzepa.
  • Generic placeholder image
    Joja 05.10.2022. 16:45
    Joj
  • Generic placeholder image
    Šloser 05.10.2022. 14:34
    Neće im direktor pomoći ispijajući kafe u pabu!
    Jad od države i rukovodilaca na svim nivoima!
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 10m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    15h 24m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 16m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 41m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 5m
    0