Radnici „Mofasa“ i dalje na čekanju

05.10.2022. 14:12
5
IZVOR: katera.news

Na prvoj tematskoj sjednici, odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo raspravljali su danas o aktuelnoj situaciji u preduzeću „Mofas“.

Odbornici Skupštine grada donijeli su zaključak da se na narednoj sjednici prezentuju potpuniji pregled stanja u ovom preduzeću i plan funkcionisanja u narednom periodu sa osvrtom na finansijski aspekt poslovanja preduzeća, odnosno na stanje obaveza,  eventualnih potraživanja preduzeća, stanje dugovanja i finansijske projekcije.

Osim toga, usvojeno je da gradonačelnik pokuša doći do finansijskih sredstava neophodnih za potpuno oživljavanje procesa proizvodnje do kraja godine.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, podsjetio je da je „Famos“, posredstvom firme „Digis“, u većinskom vlasništvu grada Istočno Sarajevo, te da je ova firma osnovana s ciljem kupovine i preuzmimanja osnivačke uloge u „Famosu“.

Prema njegovim riječima, borba za upis vlasništva u sudski registar u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu traje od februara ove godine, kada je „Digis“ i kupio 51 odsto „Famosa“, a okončana je tek 29. septembra.  

Kako kaže, paralelno sa ovim procesom radilo se na reprogramu duga prema Elektrodistribuciji i mnogim dobavljačima.

On ističe da je prvobitni cilj u rješavanju pitanja „Mofasa“ bio sprečavanje već pokrenutog stečajnog procesa, te reprograma određenih obaveza, kao i obavezama prema radnicima, koje su, kako kaže, djelimično izmirene. 

Ističe da je svjestan da je ostalo da se neka obećanja ispune, ali da će se u narednih 15 dana raditi na nabavci dodatnih sredstava da se za još pet radnika obezbijede uslovi za penziju, nakon čega bi u „Mofasu“ ostala 42 radnika.

- Direktor je rekao da bi sa nekih 30 ljudi „Mofas“ mogao funkcionisati, s tim da ako bi krenuo proces proizvodnje, u narednih godinu-dvije moglo bi se razmišljati o primanju novih radnika u ovo preduzeće  – rekao je Ćosić.

Ćosić je naglasio da, iako trenutno ne postoji u pisanoj formi, postoji finansijski izvještaj koji pokazuje dugovanje od 900.000 maraka dobavljačima, 400.000 maraka prethodnim vlasnicima koji su dali u vidu pozajmica, te da najveći iznos duga od 1.500.000 KM iznosi prema Poreskoj upravi.

- Podatke o finansijama ćemo, zajedno sa informacijama koje nam je dao direktor Digisa”, kao i finansijske projekcije budućih finansijskih tokova, plan gotovinskih tokova i prihoda i rashoda za nareni period dati odbornicima - istakao je on.

Direktor „Mofasa“, Stevan Šobot, naglasio je da je glavni cilj spašavanje radnika ovog preduzeća, te dodao da su neka finansijska dugovanja izmirena.

- Redovne obaveze su plaćene i uz pomoć Grada izdvajamo neka sredstva za plate radnika. Takođe smo u pregovorima za nove poslove, koji će biti potpisani u toku sljedeće sedmice - naglasio je Šobot. 

Prema njegovim riječima, „Mofas“ trenutno ima 47 radnika, od kojih je 5 ispunilo uslove za penziju, te da će do kraja godine još tri radnika ispuniti iste uslove. 

Predrag Šarović, odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo, naglasio je da je jedinu iskrenu želju za spašavanjem Mofasa pokazao direktor ovog preduzeća, te da sve ostalo vodi ka stečaju.

- Pokazatelj da sve vodi ka stečaju, rasprodaji i namirivanju radnika jeste činjenica da niko nema nikakva plan niti rješenje - rekao je on, uvjeren da je priča o spašavanju Mofasa pusto obećanje.

Šarović je nezadovoljan i činjenicom da predstavniku Sindikata radnika nije bilo dozvoljeno učestvovati na današnjoj sjednici, te da je on trebao biti prisutan kao predstavnik radnika koji su iselili Famos na teritoriju Istočnog Sarajeva.

- Gospodin Lazić je trebalo da danas brani ljude koji su iselili Famos na ovu teritoriju, kao i usplove pod kojima su to učinili. Uz želju i entuzijazam da ne ostane pod neprijateljskom rukom - naglasio je on.

On je dodao da je da pod trenutnim okolnostima nemoguće nastaviti proizvodnju, te pozvao odgovorne da riješe probleme ove firme.

- Ova pitanja treba da rješava gradonačelnik i Vlada Republike Srpske. Gdje je danas direktor Digisa da predloži rješenje, gdje je premijer Višković? Prema njima, rješenje je stečaj i rasprodaja zemlje zbog činjenice da je to centar grada i da cijena kvadrata stana može biti preko 2.500 KM - rekao je on.

Prema njegovim riječima, trenutno se čeka finansijksi izvještaj od 3 miliona KM, a da bi Mofas ponovo počeo raditi potrebno je 5 miliona KM, koji bi otišli na izmirivanje obaveza i nova postrojenja.

On je dodao da su plate, pod opravdanjem da je račun blokiran, isplaćivane u kešu, od prodaje željeza na otpad, te da je na sjednici precizirana prodaja 13 dunuma zemlje.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 06.10.2022. 09:20
    Dobro je ,,,mirni protesti šuti samo nek se ne puca.
  • Generic placeholder image
    Joja 05.10.2022. 21:34
    Pa će se iza Nove Godine organizovati licitacija za zemljište koje će se prodati po minimalnoj tržišnoj vrijednosti unaprijed namještenom kupcu (nekom drzavniku naravno) kako bi se platio dug poreskoj iz koje će opet pare uzeti vjerovatno taj isti drzavnik ili neki njegov pobratim. Koji je vec uzeo love onda kad se prodavalo strancima. I tako pojeo vuk magarca eto ti Cosicu projekcija za narednu sjednicu.
  • Generic placeholder image
    Ime 05.10.2022. 21:01
    Smije li se pitati ko nije plaćao Poreskoj redovne obaveze? Šta je urađeno sa tim novcem? Hoće li taj možda odgovarati za neku krađu? Gdje je novac od robe koja je izvezena iz Mofasa? Je li Višković došao da obiđe radnike? Da ih pita ko ih izdržava jer oni plata nemaju? Šta jedu? Gdje se liječe? Zdravstveno nemaju! Smije li iko spomenuti koliko plata se duguje radnicima? Koliko im staža nije uplaćeno? Sve se zna samo niko od njih nema koristi u tome je problem. Dok se moglo i uzimalo se sve preko ledja radnika naravno i iz njihovog radničkog dzepa.
  • Generic placeholder image
    Joja 05.10.2022. 16:45
    Joj
  • Generic placeholder image
    Šloser 05.10.2022. 14:34
    Neće im direktor pomoći ispijajući kafe u pabu!
    Jad od države i rukovodilaca na svim nivoima!
Povezane vijesti
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    11h 23m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    7h 20m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    13h 27m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    10h 41m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    9h 39m
    0