Радник који је био на боловању 15 година тужио фирму јер му није дала повишицу

18.07.2024. 10:45
0
ИЗВОР: oslobodjenje.ba

Мушкарац који је био на боловању од 2008. године покушао је тужити компанију за коју је био запослен након што су му одбили повећати плату док није радио.

Ian Clifford, из Уједињеног Краљевства, био је запослен у технолошком гиганту IBM, али није могао радити за њих 15 година јер је био на боловању због менталног здравља од 2008. године. Компанија је постигла договор с Cliffordom, према којем је он остао запосленик IBM -а, али без обавезе да ради.

Године 2013. стављен је на план инвалидности након што се жалио да није добио повишицу откако је напустио посао. План је био осмишљен како би осигурао да запослени примају три четвртине своје договорене зараде, што је значило да Clifford прима годишњу плату од £54,000 (70,447 УСД) - упркос томе што није радио нити један дан у посљедњих 15 година.

Према извјештајима, он ће наставити примати овај износ до 65. године, што ће износити више од 1,9 милиона долара. Међутим, то није било довољно за Clifforda, који је поднио тужбу против IBM-а на основу дискриминације због инвалидности. Био је незадовољан што његова плата није порасла у посљедњих 10 година и покушао је тужити компанију.

Clifford је рекао да је био третиран "неповољно" јер није добио повећање плате од 2013. године, те је упозорио да ће "вриједност плаћања убрзо опасти" због високе инфлације. Рекао је за "The Telegraph" 2023. године: ---„Сврха плана била је пружити сигурност запосленицима који нису у могућности радити - то није постигнуто ако су плаћања заувијек замрзнута."  

Међутим, ствари нису ишле у Cliffordovu корист након што је трибунал за запошљавање одбацио његову тврдњу. У одбацивању случаја, судија Paul Housego је рекао: “Активни запосленици могу добити повишице, али неактивни запосленици не, што је разлика, али није, по мом мишљењу, штета узрокована нечим што произлази из инвалидности.

“Тврди се да је изостанак повећања плате дискриминација због инвалидности јер је то неповољнији третман од оног који имају особе без инвалидитета.

“Ова тврдња није одржива јер само особе с инвалидитетом могу користити план. Није дискриминација због инвалидитета што план није још великодушнији.”

Судија је тврдио да би чак и ако би вриједност од 50,000 долара годишње преполовила за тридесет година, то и даље била врло "значајна добит".

Cliffordov LinkedIn профил каже да је "медицински пензионисан" од 2013. године, пише "Unilad". 

Коментари 0
Повезане вијести
У свијету се 733 милиона људи суочава са глађу У свијету се 733 милиона људи суочава са глађу
Како ментално здравље утиче на продуктивност у радном окружењу? Како ментално здравље утиче на продуктивност у радном окружењу?
Камиони са снимком о злостављању Срба на КиМ крстаре улицама Њујорка (ВИДЕО) Камиони са снимком о злостављању Срба на КиМ крстаре улицама Њујорка (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 14m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 16m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 28m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 19m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 13m
    0