Радовић: Пензионери, не брините, пензије ће бити редовне и уз то - увећане!

22.09.2022. 10:51
0
ИЗВОР: katera.news

Милан Радовић, носилац листе СДС за НСРС у изборној јединици 3 и доктор економских наука, тврди да пензионери у Српској не треба да брину да ће остати без својих редовних примања.

- Не дозволите да вам одлазећи режим, који вас све ове године понижава дајући вам пред изборе мрвице које су прије тога отели од вас и од ваше дјеце, вријеђа интелигенцију! Кад послије избора СДС са својим коалиционим партнерима преузме власт, ви ћете и даље редовно примати своје пензије! Морате знати оно што је овај ненародни режим упорно крио од вас, на најгори начин манипулишући страхом сваког човјека за егзистенцију: Исплата пензија је законска обавеза и пензионери су приоритет у исплати из буџета – нагласио је он.

Радовић истиче да СДС неће давати пензионерима понижавајућу једнократну помоћ, и то пред изборе, него да ће им вратити достојанство са висином пензија које они заслужују.

- То је саставни дио нашег програма - истиче Радовић и додаје:

- Власт на челу са СНСД-ом се пред изборе сјети пензионера и удијели им милостињу, убјеђујући их притом да морају бити срећни јер је исплата пензија стабилна. Редовна, законом прописана усаглашавања пензија са просјечном платом прогласили су повећањем и својим успјехом, не чинећи ништа да им стварно олакшају и уљепшају старост - изричит је Радовић.

Он подсјећа да у Републици Српској има 273.000  корисника права пензије и наводи поражавајући  податак да је просјечна пензија у Републици Српској 475 КМ, или 43% просјечне плате, или око 20% потрошачке корпе.

- Притом чак 60.000 пензионера прима минималну пензију од 242 КМ. То су јасни показатељи да је власт пензионере довела на ивицу егзистенције и да они од свог минулог рада не могу да живе – наглашава Радовић.

Он подсјећа  да најнижа пензија у ФБиХ, коју прима 196.000  пензионера, 410 КМ, те наводи да је укупан износ за исплату пензија у Републици Српској  милијарду и 360 милиона марака.

Радовић је објаснио да план СДС-а подразумијева раст минималне пензије на ниво од 400 КМ и континуирани раст пензија од 10% годишње.

Он је израчунао да за те сврхе неопходна додатна средства од око 200 милиона КМ годишње, што је само 5% буџетских средстава, која се једноставно могу обезбиједити уштедама у буџету и стопирањем непотребних и скупих инвестиција.

- Ова власт је својом промашеном  политиком инвестирања уништила стандард наших пензионера. Они су нас задуживали, куповали скупе објекте, авионе, хеликоптере и лимузине, па би се онда сјетили да пензије треба да расту за 2,5% што није стварни раст него законска обавеза! Само на те непотребне куповине  власт је у прошлој години потрошила 600 милиона КМ, а у овој ће да потроше око 650 милиона КМ – категоричан је Радовић.

Ако се томе дода 760 милиона КМ које су намијенили да потроше за дионицу аутопута Брчко-Вукосавље, а да јавност није видјела исплативост тог пројекта,  то је око 2 милијарде КМ нашег новца.

Радовић наглашава да економски програм СДС предвиђа повећање домаће производње, стране и домаће инвестиције.

- Тако ћемо повећати број запослених и обезбиједити да умјесто један радник издржава једног пензионера, како је то данас, два радника издржавају једног пензионера - одлучан је Радовић. 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Божовић нови предсједник Општинског одбора Српске демократске странке Источна Илиџа (ФОТО) Божовић нови предсједник Општинског одбора Српске демократске странке Источна Илиџа (ФОТО)
СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“ СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“
Изборна скупштина СДС-а 11. јуна у Бањалуци Изборна скупштина СДС-а 11. јуна у Бањалуци
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  14h 43m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  13h 2m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  15h 7m
  0
 • Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
  16h 33m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  8h 6m
  0