Радовић: Пензионери, не брините, пензије ће бити редовне и уз то - увећане!

22.09.2022. 10:51
0
ИЗВОР: katera.news

Милан Радовић, носилац листе СДС за НСРС у изборној јединици 3 и доктор економских наука, тврди да пензионери у Српској не треба да брину да ће остати без својих редовних примања.

- Не дозволите да вам одлазећи режим, који вас све ове године понижава дајући вам пред изборе мрвице које су прије тога отели од вас и од ваше дјеце, вријеђа интелигенцију! Кад послије избора СДС са својим коалиционим партнерима преузме власт, ви ћете и даље редовно примати своје пензије! Морате знати оно што је овај ненародни режим упорно крио од вас, на најгори начин манипулишући страхом сваког човјека за егзистенцију: Исплата пензија је законска обавеза и пензионери су приоритет у исплати из буџета – нагласио је он.

Радовић истиче да СДС неће давати пензионерима понижавајућу једнократну помоћ, и то пред изборе, него да ће им вратити достојанство са висином пензија које они заслужују.

- То је саставни дио нашег програма - истиче Радовић и додаје:

- Власт на челу са СНСД-ом се пред изборе сјети пензионера и удијели им милостињу, убјеђујући их притом да морају бити срећни јер је исплата пензија стабилна. Редовна, законом прописана усаглашавања пензија са просјечном платом прогласили су повећањем и својим успјехом, не чинећи ништа да им стварно олакшају и уљепшају старост - изричит је Радовић.

Он подсјећа да у Републици Српској има 273.000  корисника права пензије и наводи поражавајући  податак да је просјечна пензија у Републици Српској 475 КМ, или 43% просјечне плате, или око 20% потрошачке корпе.

- Притом чак 60.000 пензионера прима минималну пензију од 242 КМ. То су јасни показатељи да је власт пензионере довела на ивицу егзистенције и да они од свог минулог рада не могу да живе – наглашава Радовић.

Он подсјећа  да најнижа пензија у ФБиХ, коју прима 196.000  пензионера, 410 КМ, те наводи да је укупан износ за исплату пензија у Републици Српској  милијарду и 360 милиона марака.

Радовић је објаснио да план СДС-а подразумијева раст минималне пензије на ниво од 400 КМ и континуирани раст пензија од 10% годишње.

Он је израчунао да за те сврхе неопходна додатна средства од око 200 милиона КМ годишње, што је само 5% буџетских средстава, која се једноставно могу обезбиједити уштедама у буџету и стопирањем непотребних и скупих инвестиција.

- Ова власт је својом промашеном  политиком инвестирања уништила стандард наших пензионера. Они су нас задуживали, куповали скупе објекте, авионе, хеликоптере и лимузине, па би се онда сјетили да пензије треба да расту за 2,5% што није стварни раст него законска обавеза! Само на те непотребне куповине  власт је у прошлој години потрошила 600 милиона КМ, а у овој ће да потроше око 650 милиона КМ – категоричан је Радовић.

Ако се томе дода 760 милиона КМ које су намијенили да потроше за дионицу аутопута Брчко-Вукосавље, а да јавност није видјела исплативост тог пројекта,  то је око 2 милијарде КМ нашег новца.

Радовић наглашава да економски програм СДС предвиђа повећање домаће производње, стране и домаће инвестиције.

- Тако ћемо повећати број запослених и обезбиједити да умјесто један радник издржава једног пензионера, како је то данас, два радника издржавају једног пензионера - одлучан је Радовић. 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 2m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    17h 54m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 45m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 30m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 37m
    4