Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина

30.08.2024. 15:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Радушка Павловић из Возуће у рату је изгубила мужа и сина Слађана чије тијело тражи већ тридесет година како би имала гд‌је да му свијећу упали.

- Имао је 27 година. Звали су га Баћа - изјавила је новинарима Павловићева, која је данас на Озрену присуствовала обиљежавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Павловићева каже да је све мање наде да ће пронаћи његово тијело, да је својевремено дала и ДНК, али да још нема резултата.

- Све имам неку наду. Када овд‌је дођем као да ћу га наћи жива, тако ме вуче - навела је Павловићева.

Са Павловићевом је данас на Озрену разговарао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ђорђе Тодоров.

Тодоров је током данашњег обраћања поручио да је Озрен симбол српског страдања и херојског отпора, и да се данас одаје почаст свим погинулим и страдалим и несталим у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске у борби, која је имала дубок и трајан утицај на историју овог простора и читавог региона, те оставила значајан траг на животе оних који су учествовали и њихове породице.

- Срби су увек само бранили своје своју земљу, кућу, слободу. Никада нисмо били ксенофобни, мрзели и отимали од других, али данас опет покушавају да ревидирају историјске чињенице и нама који смо најстрадалнији народ у овом делу Европе ставе жиг и белег геноцидности - изјавио је Тодоров.

Он је навео да је Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске посвећен сјећању на храбре људе који су се борили и нису дали на своје домове и породицу, будућност у једном од најтежих периода српске историје током одбрамбено -патриотске борбе, током које је било много тешкоћа и патњи.

- Али је народ Републике Српске у моменту агресије, претње и великог притиска на домовину показао изузетну храброст, отпорност и постојаност како би се изборио и заштитио своју независност, идентитет и сачувао сопствени живот и егзистенцију - поручио је Тодоров.

Он је истакао да данашњи дан треба да подсјећа и на то колико је важно да се ода почаст свим жртвама рата, без обзира да ли су борци или цивили, и зато ниједан изгубљен живот у овом сукобу не смије бити заборављен.

- Сећање на њих нас подсећа на цену мира коју смо сви заједно платили, али и на обавезу да наставимо са напорима како бисмо осигурали одговарајућу подршку, правду и правичност за породице погинулих и несталих - изјавио је Тодоров и навео да истраживање судбина несталих и рјешавање правних питања која произилазе из рата остају приоритет који захтијевају сталну пажњу и ангажовање.

Тодоров је поручио и да је обиљежавање Дана несталих и погинулих прилика и да се нагласи значај сарадње и пријатељства између Републике Српске и Србије, које уз историјске везе, традицију и вриједности, чине дубоко везаним и укоријењеним.

Он је истакао да се Србима не може забранити да памтимо своје жртве, да се поносимо својим јунацима и његујемо културу сјећања која једина може довести до истинског помирења, јер истина, правда и слобода, Србима толико важне, и због чега су одувијек плаћали највећу цену, али од којих никада нисмо и нећемо одустати.

- Само тражимо да наше жртве наши сународници, браћа, сестре, родитељи, синови, кћери имају име и презиме буду вредновани, уважени, пронађени и да не буде у мање вредни, или жртве другог реда, већ да они који су страдали нађу свој вечни мир и спокој - изјавио је Тодоров .

Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.636 несталих, те да је од тог броја 620 војника, 12 припадника МУП-а Републике Српске и 1.004 цивила, од којих су 312 жене и д‌јеца.

Код Манастира Светог Николе на Озрену данас је, поводом Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима.

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 58m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 40m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 29m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 38m
    0