Raduška Pavlović trideset godina traži posmrtne ostatke sina

30.08.2024. 15:47
0
IZVOR: srna.rs

Raduška Pavlović iz Vozuće u ratu je izgubila muža i sina Slađana čije tijelo traži već trideset godina kako bi imala gd‌je da mu svijeću upali.

- Imao je 27 godina. Zvali su ga Baća - izjavila je novinarima Pavlovićeva, koja je danas na Ozrenu prisustvovala obilježavanju Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Pavlovićeva kaže da je sve manje nade da će pronaći njegovo tijelo, da je svojevremeno dala i DNK, ali da još nema rezultata.

- Sve imam neku nadu. Kada ovd‌je dođem kao da ću ga naći živa, tako me vuče - navela je Pavlovićeva.

Sa Pavlovićevom je danas na Ozrenu razgovarao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov.

Todorov je tokom današnjeg obraćanja poručio da je Ozren simbol srpskog stradanja i herojskog otpora, i da se danas odaje počast svim poginulim i stradalim i nestalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske u borbi, koja je imala dubok i trajan uticaj na istoriju ovog prostora i čitavog regiona, te ostavila značajan trag na živote onih koji su učestvovali i njihove porodice.

- Srbi su uvek samo branili svoje svoju zemlju, kuću, slobodu. Nikada nismo bili ksenofobni, mrzeli i otimali od drugih, ali danas opet pokušavaju da revidiraju istorijske činjenice i nama koji smo najstradalniji narod u ovom delu Evrope stave žig i beleg genocidnosti - izjavio je Todorov.

On je naveo da je Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske posvećen sjećanju na hrabre ljude koji su se borili i nisu dali na svoje domove i porodicu, budućnost u jednom od najtežih perioda srpske istorije tokom odbrambeno -patriotske borbe, tokom koje je bilo mnogo teškoća i patnji.

- Ali je narod Republike Srpske u momentu agresije, pretnje i velikog pritiska na domovinu pokazao izuzetnu hrabrost, otpornost i postojanost kako bi se izborio i zaštitio svoju nezavisnost, identitet i sačuvao sopstveni život i egzistenciju - poručio je Todorov.

On je istakao da današnji dan treba da podsjeća i na to koliko je važno da se oda počast svim žrtvama rata, bez obzira da li su borci ili civili, i zato nijedan izgubljen život u ovom sukobu ne smije biti zaboravljen.

- Sećanje na njih nas podseća na cenu mira koju smo svi zajedno platili, ali i na obavezu da nastavimo sa naporima kako bismo osigurali odgovarajuću podršku, pravdu i pravičnost za porodice poginulih i nestalih - izjavio je Todorov i naveo da istraživanje sudbina nestalih i rješavanje pravnih pitanja koja proizilaze iz rata ostaju prioritet koji zahtijevaju stalnu pažnju i angažovanje.

Todorov je poručio i da je obilježavanje Dana nestalih i poginulih prilika i da se naglasi značaj saradnje i prijateljstva između Republike Srpske i Srbije, koje uz istorijske veze, tradiciju i vrijednosti, čine duboko vezanim i ukorijenjenim.

On je istakao da se Srbima ne može zabraniti da pamtimo svoje žrtve, da se ponosimo svojim junacima i njegujemo kulturu sjećanja koja jedina može dovesti do istinskog pomirenja, jer istina, pravda i sloboda, Srbima toliko važne, i zbog čega su oduvijek plaćali najveću cenu, ali od kojih nikada nismo i nećemo odustati.

- Samo tražimo da naše žrtve naši sunarodnici, braća, sestre, roditelji, sinovi, kćeri imaju ime i prezime budu vrednovani, uvaženi, pronađeni i da ne bude u manje vredni, ili žrtve drugog reda, već da oni koji su stradali nađu svoj večni mir i spokoj - izjavio je Todorov .

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.636 nestalih, te da je od tog broja 620 vojnika, 12 pripadnika MUP-a Republike Srpske i 1.004 civila, od kojih su 312 žene i d‌jeca.

Kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu danas je, povodom Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 56m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 38m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 6m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 27m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 36m
    0