Рајко Дукић: Плате у компанији ,,Боксит” за март мање за 30 одсто

16.04.2020. 18:11
1
ИЗВОР: Катера/infobirac.net

Предсједник компаније „Боксит“ Рајко Дукић послао је отворено писмо премијеру Владе Републике Српске Радовану Вишковићу.

Писмо преносимо у цјелости.

Поштовани господине Премијеру,

данас сам донио одлуку, да бих сачувао пословну и финансијску стабилност, као и радна мјеста запослених, да се свима запосленим у оквиру Компаније „Боксит“ и Групације „Боксит“, гдје спада и здравство, за март мјесец, умањи плата за 30 %.

Поред многих проблема, које имамо, настојимо и настојаћемо да измирујемо, колико је год могуће, уредно буџетске и друге обавезе.

Док ми, као и други у реалном сектору, радећи у изразито тешким и сложеним условима, обезбјеђујемо средства за Буџет, Ви из тог Буџета дијелите по 1.000 КМ запосленим у свим здравственим установама и полицијским станицама, иако већина од њих, свака част онима који су везани за збрињавање обољелих од короне, није заслужила ни основну плату, које сте им, колико знам, од скора повећали, дајући им и неке друге бенефите.

У здравственом објекту у Милићима, као што Ти је познато, поред Дома здравља, који спада у јавно здравство, смјештен је и ради Специјалистички медицински центар Компаније „Боксит“ који, поред услуга разних специјалиста, пружа услуге примарне здравствене заштите, већем броју грађана Милића, него Дом здравља. Запослени у Специјалистичком медицинском центру, уз много мања примања раде и више и сложеније послове, у односу на запослене у Дому здравља.

Када је у питању Болница, за хируршке области и Породилиште, зато што је приватна, иако пружа врхунске услуге, из више хируршких области и врхунске услуге, када је у питању Породилиште, грађанима Регије, обавјештена је, од Фонда здравственог осигурања, да не може очекивати никакве даље уплате од Фонда, па ни по основу извршених услуга.

Несхватљив и неприхватљив је такав однос, који правите између државног, односно јавног и приватног, када је у питању здравство а то не чините када је у питању привреда, јер сте донијели, сасвим разумне одлуке, да привредним дјелатностима, помогнете са значајним средствима, како би опстали на тржишту, покренули послове, који су стали, или значајно редуцирани и сачували радна мјеста запослених.

Тако ћете на примјер, помоћи трговцима, угоститељима, разним агенцијама, привредним и непривредним организацијама, превозницима, произвођачима разних роба итд., без могућности да реално квантифицирате штете, колико ко има, и користи које ће имати, укључујући и корист друштва, односно буџета, од те помоћи, односно субвенција. Нонсес је да је здравство организовано као приватно, изузето и гурнуто на маргине, иако се зна да Болница у Милићима трпи штете, управо због Одлуке Владе или Влада, да доктори из Бања Луке, Зворника, Лознице, Београда, гинеколози, хирурзи, ортопеди, офталмолози, дерматолози, кардиолози итд. не могу да дођу, ради пружања здравствених услуга, онима којима су неопходне. Болница у Милићима имала је ангажована 30 врхунских доктора специјалиста, од којих ниједан не може да долази и да обавља свој посао у Болници, управо због мјера Владе, па чак када су у питању и послови везани за Породилиште, гдје је неопходно присуство хирурга и анестезиолога, у нужним случајевима.

Мени, као човјеку и као Предсједнику Компаније, помоћ Владе нити је потребна, нити ћу је тражити. Чиним и учинићу све, да не отпустим никога, да сачувам пословну и финансијску стабилност Компаније, али нећу дозволити да нас дезавуишете, да не кажем понижавате.

Болница за хируршке области са Породилиштем, као правно лице и Специјалистички медицински центар потребни су народу и грађанима и могу служити као примјер паметно уложених средстава да се обезбједе врхунске здравстене услуге, у односу на улагање у јавно здравство, у што је уложено стотине милиона марака, од Новог Града па до Требиња, па данас, када је присутна пошаст коронавирус, упркос огромних инвестиција, изграђених и опремљених здравствених објеката, тестирања вршите само у Бања Луци.

Мање су битне паре, у конкретном случају, колико је битан бар равноправан статус са другима, а не непоштовање, да не кажем понижавање.

Поздрав,

 

Предсједник Компаније
мр Рајко Дукић

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Paja 18.04.2020. 18:00
    Rajko, vrati ti Radovana da ti vodi računa o voznom parku.
    Šta si očekivao od njega? Gurnuo si ga, potpuno svjesno, na nivo kojem nije dorastao.
Повезане вијести
Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО) Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО)
Вишковић: Наредне године више пара за борачке категорије Вишковић: Наредне године више пара за борачке категорије
Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 55m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 46m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 59m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 41m
    0