Рангирали земље по интелигенцији: Јапан први, БиХ на 66. мјесту

08.09.2022. 20:38
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Независна организација World Population Review (WPR), са сједиштем у Сједињеним Америчким Државама, рангирала је земље према тестирању интелигенције, уједно објавивши статистику просјечног IQ-а у свакој од земаља свијета.

WPR прати демографске податке путем АПИ система с циљем представљања статистичких показатеља о броју становника, степену образовања, стопи запослености/незапослености, коефицијенту интелигенције итд.

На основу података које је WPR прикупио за 2022. годину о коефицијенту интелигенције, највећи просјечни ИQ резултати на свијету припадају Јапанцима (106,49), а иза њих су грађани Тајвана (106,47) и Сингапура (105,89).

У топ десет земаља са највишим просјечним IQ-ом, након Јапана, Тајвана и Сингапура, убрајају се Кина, Јужна Кореја, Бјелорусија, Финска, Лихтенштајн, Холандија и Њемачка.

Што се тиче земаља у нашем региону, најбоље је рангирана Хрватска којој је припало 37 мјесто и просјечни IQ од 95. Слиједи Србија на 59. мјесту са IQ-ом 89.

Босна и Херцеговина је на 66 позицији, а у нашој земљи је просјечни IQ, према статистичком приказу WPR-а, 88. Иза нас су Црна Гора (IQ 86) и Сјеверна Македонија са просјечним IQ-ом 81.

У свом извјештају, из WPR-а су нагласили да метода којом они долазе до података о коефицијенту интелигенције није једина. Заправо, постоји много различитих начина за “трагањем најпаметнијих земаља на свијету”, а многи од њих се уопште не вежу са тестирањем IQ-а.

На примјер, могу се упоредити резултати академских тестова сваке земље, њену вјероватноћу да “прошири границу знања” и уведе нове технологије података (индекс интелигенцијског капитала), или чак број Нобелових награда које је свака земља освојила.

Такође, могу се комбиновати и сви поменути начини, преноси Klix.

Коментари 0
Повезане вијести
"Епл" најскупљи бренд на планети "Епл" најскупљи бренд на планети
За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години
Погледајте које су то најпосјећеније земље у 2023. години Погледајте које су то најпосјећеније земље у 2023. години
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 11m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 44m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 25m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 36m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    21h 50m
    0