Расписан конкурс за нотаре у 40 општина Републике Српске

01.04.2024. 14:49
0
ИЗВОР: capital.ba

Већ трећу годину заредом Министарство правде Републике Српске безуспјешно покушава пронаћи нотаре за поједине локалне заједнице.

Откако је измијењен закон о нотарској служби, на конкурсу Министарства се сваке године нађе четрдесетак општина у којима због неисплативости нико не жели бити нотар.

Важно је напоменути да је Министарство правде посљедњим Законом о нотарској служби предвидјело најмање једно службено сједиште нотара у свакој локалној заједници и укинуло критеријум да један нотар иде на 20.000 становника.

Министарство је недавно расписало конкурс путем којег тражи нотаре за 40 локалних заједница и то за општине Соколац, Источни Стари Град, Трново, Берковићи, Билећа,  Вишеград,  Власеница, Вукосавље, Гацко, Доњи Жабар, Источни Дрвар, Источни Мостар, Језеро, Калиновик, Кнежево, Костајница, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Љубиње, Милићи, Невесиње, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево,  Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Рудо, Србац, Сребреница, Станари, Хан Пијесак, Чајниче, Шековићи, Шипово, Прњавор и Шамац.

За сваку од ових заједница је расписан конкурс за по једног нотара, а познато је да већина општина са овог списка већ годинама не може пронаћи неког ко жели  бити нотар на њиховом подручју.

За KАПИТАЛ су стручњаци раније истакли да се ни од кога не може очекивати да уколико не може имати одрживу нотарску канцеларију у некој општини остави свој сигуран посао и буде нотар у локалној заједници гдје се то не исплати.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 22m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 46m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 1m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 20m
    5
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 40m
    0