Raspisan konkurs za notare u 40 opština Republike Srpske

01.04.2024. 14:49
0
IZVOR: capital.ba

Već treću godinu zaredom Ministarstvo pravde Republike Srpske bezuspješno pokušava pronaći notare za pojedine lokalne zajednice.

Otkako je izmijenjen zakon o notarskoj službi, na konkursu Ministarstva se svake godine nađe četrdesetak opština u kojima zbog neisplativosti niko ne želi biti notar.

Važno je napomenuti da je Ministarstvo pravde posljednjim Zakonom o notarskoj službi predvidjelo najmanje jedno službeno sjedište notara u svakoj lokalnoj zajednici i ukinulo kriterijum da jedan notar ide na 20.000 stanovnika.

Ministarstvo je nedavno raspisalo konkurs putem kojeg traži notare za 40 lokalnih zajednica i to za opštine Sokolac, Istočni Stari Grad, Trnovo, Berkovići, Bileća,  Višegrad,  Vlasenica, Vukosavlje, Gacko, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Kostajnica, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo,  Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Rudo, Srbac, Srebrenica, Stanari, Han Pijesak, Čajniče, Šekovići, Šipovo, Prnjavor i Šamac.

Za svaku od ovih zajednica je raspisan konkurs za po jednog notara, a poznato je da većina opština sa ovog spiska već godinama ne može pronaći nekog ko želi  biti notar na njihovom području.

Za KAPITAL su stručnjaci ranije istakli da se ni od koga ne može očekivati da ukoliko ne može imati održivu notarsku kancelariju u nekoj opštini ostavi svoj siguran posao i bude notar u lokalnoj zajednici gdje se to ne isplati.

Piše: Bojana Ninković

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 28m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 24m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 8m
    0
  • Posljednji kondorov let
    20h 53m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 14m
    0