Расписан тендер за набавку вакцина против ХПВ-а

07.12.2022. 11:17
1
ИЗВОР: srna.rs

Доступност вакцине против хуманог папилома вируса /ХПВ/ и увођење ове имунизације као препоручене, први пут у Републици Српској, омогућено је измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, и у току је израда програма који ће дефинисати циљне групе, начин примјене вакцине и дистрибуцију, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Српске.

 

Из ресорног министарства наводе да је Институт за јавно здравство Републике Српске расписао тендер за набавку ових вакцина, а Влада Српске је за почетак вакцинације обезбиједила милион КМ.

Из Министарства истичу да се настоји обезбиједити деветовалентна вакцина, која штити од девет типова хуманог папилома вируса.

У Министарству здравља и социјалне заштите Српске наводе да је хумани папилома вирус прије свега узрочник карцинома грлића материце, али да узрокује и неке друге врсте карцинома, због чега је важно да се прије свега вакцинишу особе женског пола, али и мушког пола, с обзиром на то да су они и преносиоци, а могу и да оболе од неких других врста карцинома.

Због свега тога, додају из ресорног министарства, увођење вакцинације против ХПВ-а сматра се унапређењем програма вакцинације у Републици Српској, а првенствено важним кораком у превенцији карцинома.

Из Министарства здравља и социјалне заштите подсјећају да је карцином грлића материце по учесталости четврти најчешћи рак међу женама широм свијета.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, како наводе, и Институт за јавно здравство Српске у континуитету раде на промоцији имунизације и подизању свијести становништва о њеној важности, препознају позитивне ефекте вакцинације против ХПВ-а, али и значај наставка редовних гинеколошких прегледа ради заштите од рака грлића материце.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    NN 07.12.2022. 12:37
    Užas jedan koliko se našeg novca troši na vakcine, a narod sve bolesniji. Vakcina štiti od devet tipova virusa (HPV), a niko ne kaže koliko tipova ima (160!!). U čemu je onda smisao ove vakcinacije? Da li Ministarstvo planira nabavku vakcina za zaštitu stanovništva od zagađenja vazduha?
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 0m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 1m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 41m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 34m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 15m
    0