Raspisan tender za nabavku vakcina protiv HPV-a

07.12.2022. 11:17
1
IZVOR: srna.rs

Dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa /HPV/ i uvođenje ove imunizacije kao preporučene, prvi put u Republici Srpskoj, omogućeno je izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i u toku je izrada programa koji će definisati ciljne grupe, način primjene vakcine i distribuciju, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

 

Iz resornog ministarstva navode da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspisao tender za nabavku ovih vakcina, a Vlada Srpske je za početak vakcinacije obezbijedila milion KM.

Iz Ministarstva ističu da se nastoji obezbijediti devetovalentna vakcina, koja štiti od devet tipova humanog papiloma virusa.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske navode da je humani papiloma virus prije svega uzročnik karcinoma grlića materice, ali da uzrokuje i neke druge vrste karcinoma, zbog čega je važno da se prije svega vakcinišu osobe ženskog pola, ali i muškog pola, s obzirom na to da su oni i prenosioci, a mogu i da obole od nekih drugih vrsta karcinoma.

Zbog svega toga, dodaju iz resornog ministarstva, uvođenje vakcinacije protiv HPV-a smatra se unapređenjem programa vakcinacije u Republici Srpskoj, a prvenstveno važnim korakom u prevenciji karcinoma.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite podsjećaju da je karcinom grlića materice po učestalosti četvrti najčešći rak među ženama širom svijeta.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako navode, i Institut za javno zdravstvo Srpske u kontinuitetu rade na promociji imunizacije i podizanju svijesti stanovništva o njenoj važnosti, prepoznaju pozitivne efekte vakcinacije protiv HPV-a, ali i značaj nastavka redovnih ginekoloških pregleda radi zaštite od raka grlića materice.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    NN 07.12.2022. 12:37
    Užas jedan koliko se našeg novca troši na vakcine, a narod sve bolesniji. Vakcina štiti od devet tipova virusa (HPV), a niko ne kaže koliko tipova ima (160!!). U čemu je onda smisao ove vakcinacije? Da li Ministarstvo planira nabavku vakcina za zaštitu stanovništva od zagađenja vazduha?
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 24m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 48m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    22h 41m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 32m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    1h 42m
    0